DRAMATIČNA PROMJENA VREMENA NA KRAJU LJETA: Prijete nam poplave, A BIT ĆE I SNIJEGA...

Bosna i Hercegovina
DRAMATIČNA PROMJENA VREMENA NA KRAJU LJETA: Prijete nam poplave, A BIT ĆE I SNIJEGA...
-

Približava kraj ljeta, pa je Accuweather objavio prognozu vremena za sljedeće mjesece u Europi tijekom kojih će doći do nekih dramatičnih promjena vremena. 

oluja

Velike oluje u Britaniji i Irskoj 

Neki dijelovi Britanskog otočja već su “okusili” jesen u prvoj polovici augusta kada su u nekoliko navrata kiša i vjetrovi pogodili regiju. Kako jesen bude napredovala, povećavat će se opasnost od velikih oluja u Velikoj Britaniji i Irskoj, a njihov utjecaj osjetit će se i južnije, od sjevera Francuske do Nizozemske i Danske. Olujni vjetrovi sa sobom će donijeti i mogućnost nestanka struje, probleme u saobraćaju, a povećat se i rizik od poplava.

- Svaka oluja može nanijeti veliku štetu manjem području. Problem s olujama u ovako ranoj fazi je  to što je lišće još uvijek na granama drveća, što može oštetiti drveće i negativno utjecati na promet - rekao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roys. Uz to, područja od sjevera Francuske do Britanskog otočja mogla bi se suočiti s tropskim olujama iz smjera Atlantskog oceana u razdoblju od septembra do oktobra.

Prema meteorologu AccuWeathera Alanu Reppertu, kombinacija postropskih oluja i vjetra učinit će jesen vlažnijom nego što je uobičajeno. Usprkos tome, u ovom dijelu Europe bit će i razdoblja suhog isunčanog vremena s temperaturama i višima od prosječnih. Međutim, novi toplinski valovi se ne očekuju.

vjetar

Vrućine na Pirenejskom poluotoku

Tokom jeseni, Španjolska i Portugal mogu očekivati natprosječno vruće vrijeme. No, ni najveće vrućine u septembru neće se moći mjeriti s ljetnim toplinskim valovima, a topla jesen mogla bi se proširiti i na jug Francuske. Zbog toga će se i tijekom rujna nastaviti opasnost od šumskih požara. Tek u oktobru se očekuje prodor oluja iz smjera Atlantika. Iako će u oktobru i novembru u ovoj europskoj regiji padati blagotvorne kiše, nije isključena opasnost od poplava. “Pljuskovi će uvelike smanjiti opasnost od šumskih požara”, ističe Reppert.

Ugodno vrijeme od Francuske do Poljske

Nakon ljeta obilježenog rekordnim toplinskim valovima, područje Europe od Francuske do Poljske i Slovačke može očekivati podnošljivu jesen koja će biti suha, ali bez prevelikih vrućina. Dok će temperature biti više od prosječnih, vrijeme u rujnu i listopadu uglavnom će biti ugodno za aktivnosti izvan kuće u septembru i oktobru.

Dani tokom septembra u Parizu, Berlinu i Varšavi mogli bi biti obilježeni temperaturama koje su više od 20°C. Oštra promjena vremena je moguća tokom sredine i kraja novembra prodorom hladnog zraka iz Rusije, pri čemu će se povećati vjerojatnost snježnih padavina.

Dugačka suha razdoblja jesenske sezone pojačat će zabrinutost zbog suše nakon ljeta sušnijeg od normalnog. “Zabrinutost raste zbog značajnih utjecaja na poljoprivredu u Francuskoj i Njemačkoj”, rekao je Roys.

mozambik-poplave-twitter

Poplave prijete Italiji i Balkanu

Kišovite epizode kakve su se mogle vidjeti u Italiji i na Balkanu tokom ljeta nastavit će se i tokom jeseni. U septembru će često dolaziti do grmljavinskog nevremena, što može povećati opasnost od poplava. S krajem jeseni, opasnost od velikih oluja s grmljavinom će se smanjivati, ali će i dalje biti dosta kiše.

Diljem Balkanskog poluotoka temperature će se kretati oko prosjeka ili nešto niže. Potencijalni prodor hladnog zraka sa sjevera i istoka donijet će prijetnju obilnijeg snijega iz Mađarske i Rumunjske u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. “Često nestabilno vrijeme moglo bi negativno utjecati na poljoprivredu i aktivnosti na otvorenom diljem regije”, rekao je Roys.

597a1af2-8dac-4821-bcf8-6dfb0a0a0a66-snijeg-preview

Hladnoća u istočnoj Europi

Dok većina europskog kontinenta može tokom jeseni očekivati temperature više ili u rangu prosječnih, istok Europe može očekivati oštriji prelazak na hladnije vrijeme. Godišnje doba će u početku imati blago vrijeme, no prodori hladnog zraka bit će sve intenzivniji kroz oktobar i novembar. Kiša će biti popraćena hladnim zrakom, s tim da se ponajviše kiše očekuje u Ukrajini.

kisa

Dolaskom novembra mogu se očekivati sve hladniji periodi, tako da će na trenutke ostavljati dojam kao da je decembar i januar. Hladni zrak će također pripremiti teren za višestruke snježne padaline od baltičkih država do Bjelorusije i Ukrajine do kraja studenog. Hladan i snježni kraj jeseni mogao bi se nastaviti i tokom zimskih mjeseci.


Izvor: hayat.ba

Ne propustite