KAD TREBA PODIĆI CIJENU ne čeka se ni sat! A na snižnje se čeka već SEDAM MJESECI! Evo šta kažu kad možemo očekivati PAD CIJENA I KOD NAS

Bosna i Hercegovina
KAD TREBA PODIĆI CIJENU ne čeka se ni sat! A na snižnje se čeka već SEDAM MJESECI! Evo šta kažu kad možemo očekivati PAD CIJENA I KOD NAS
.

Cijene nafte na svjetskom tržištu pale su za više od 4,5 posto i na najnižem nivou su u posljednih sedam mjeseci 2019. godine.

gorivo

U Londonu je barel sirove nafte “brent” jeftiniji za 13 centi i sada je 58,40 dolara. U Njujorku je cijena svjetle sirove nafte pala za 17 centi i sada iznosi 54,33 dolara po barelu.

Nakon pada cijena nafte na svjetskom tržištu na benzinskim pumpama u Hrvatskoj počelo je snižavanje cijena goriva. U Federaciji BiH još se čeka sa snižavanjem cijena, ali kada treba podići cijenu goriva to se uradi preko noći.

gorivo

- U ministarstvo trgovine FBiH pristizali su zahtjevi za smanjenje cijena goriva za Bajram. Inače na snagu je stupilo Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži 29. marta. 2019. godine objavljeno u Službenim novinama FBiH, u kojem je rok za izmjenu cijene sa tri dana smanjen na dan, što znači da se u toku 24 sata može mijenjati cijena.  S obzirom da je cijena barela nafte opala za nadati se da će se u narednom periodu snižavati cijene goriva i na benzinskim pumpama – kazala je za Faktor Lela Glibo iz Ministarstva trgovine Vlade FBiH.

gorivo

U Bosni i Hercegovini je slobodno je formiranje cijena goriva i toliko su različite da ne znam o kojim cijenama goriva govorimo, komentar je Milenka Boškovića predsjednika Udruženja naftnih derivata Privredne komore FBiH.

- U Hercegovini imate deset različitih cijena goriva na benzinskim pumpama, a razlika po litri zna biti i 20 feninga. Ministarstvo trgovine FBiH ažurno obavlja svoj posao i brzo odgovara na zahtjeve o sniženju ili poskupljenju goriva. Udrženje naftnih derivata ne formira cijenu, niti imamo pravo dogovaranja o cijenama goriva. Udruženje samo prati zakonsku regulativu, cehovsku politiku i na neki način štiti domaće privrednike – pojašnjava Bošković.

gorivo

Kako nam je kazao Bošković, svaka firma sama formira cijene goriva i u sklopu iste firme na njenim benzinskim pumpama čak nisu iste cijene. Cijene su različite zavisno o okruženju, konkurenciji, poslovnoj politici.

gorivo

Predsjednik Udruženja naftnih derivata preporučuje vozačima da koriste mobilnu aplikaciju kako bi mogli saznati gdje je najjeftinije gorivo u njihovom okruženju.

Izvor: hayat.ba

Ne propustite