PURU SMO SVI JELI KAO MALI, ALI OVO NAM NIKO NIJE REKAO: Evo šta se zaista nalazi u njoj!

Zdrav život
PURU SMO SVI JELI KAO MALI, ALI OVO NAM NIKO NIJE REKAO: Evo šta se zaista nalazi u njoj!
.

Palenta ili pura još od davnina bila je neizostavan obrok brojnim porodicama na ovim prostorima.

Jeli smo je za doručak, za večeru, ali jednu stvar o njoj niko nije znao.

Pura se pravi od od bijelog ili žutog kukuruznog griza.

jela-nasih-starih-pura-palenta-s-lucnicom

Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.

Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema s probavnim sistemom.

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcioniralo.

Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sveukupno zdravlje čovjeka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti, tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospješuju bolji i kvalitetniji rad crijeva.

kacamak

Sadrži 75 posto ugljikohidrata, nešto bjelančevina (8 do 10 posto) i tragova masti. Jedući palentu u porciji veličine šake u organizam unosimo oko 200 kcal. Palenta se može koristiti kao zamjenski obrok kada želimo povećati izbor korištenja ugljikohidrata i uspješno nadomještava krumpir, rižu, tijesto te predstavlja kvalitetnu nadopunu u svakodnevnom sastavljanju jelovnika.

Za vegetarijance se preporučuje upotreba palente sa sirevima i mliječnim proizvodima ili s umacima od soje kako bi tim obrokom dobili kompletan „set“ potrebnih esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina, piše za Pliva zdravlje, doc. dr. sc. Donatella Verbanac, dipl. ing. medicinske biohemije.  

palentaaaa-5a58a0a4649f5-980x700c

Palenta obiluje i prehrambenim vlaknima, a njeno blagotvorno djelovanje veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sistema, prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti te zbog bogatstva vitaminom B1, zbog čega povoljno djeluje na kognitivne funkcije. Sadrži beta karoten, provitamin A  i odličan je izvor tiamina (vitamina B1). 

Uz to sadrži i mnoge druge vitamine i minerale, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij. 

palenta-kalorije-vitamini-i-prednosti-za-zdravlje-700x400

Palenta je i prvi izbor namirnice ako želite očistiti crijeva na prirodan način. Osim što je vrlo zasitna, krupica ima i neutralan okus pa se jednostavno spaja s gotovo svim ostalim okusima i osim doručka ili večere, može poslužiti kao odličan prilog uz bilo koje drugo jelo; umake, ribu, špinat, povrće sa žara pa čak i kao dio kolača.

Ne propustite