Uhapšeni vlasnik i kapetan broda na kojem su se otrovali Italijani

Aktuelno
Uhapšeni vlasnik i kapetan broda na kojem su se otrovali Italijani
.

Vlasnik i kapetan broda na kojem su se otrovali italijanski turisti kod Hvara uhapšeni su, saopštila je Splitsko-dalmatinska PU.

Kako su dodali, kriminalističko istraživanje o smrti italijanskog menadžera i trovanju još pet osoba na brodu kod Hvara je završeno.

"Policijski službenici PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje jučerašnjeg (utorak) događaja kada je u hvarsku luku uplovio motorni brod na kojem je pronađen mrtav muškarac, a pet osoba je zbog teškog zdravstvenog stanja hitno prevezeno u Split i hospitalizirani su ( tri punoljetne osobe- rođeni 1955, 1963 i 1975, te dvoje djece-rođeni 2008. i 2014. svi državljani Republike Italije). Nakon ukazane liječničke pomoći u KBC Split utvrđeno je da su djeca životno ugrožena", navodi se u saopštenju policije.

Dodaje se da su zbog sumnje "u počinjenje kaznenog djela uhićeni i u službene prostorije PP Hvar dovedeni 23-godišnji i 27-godišnji hrvatski državljani radi provođenja kriminalističkog istraživanja".

"Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i izvršenog očevida, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 23-godišnji hrvatski državljanin u svojstvu vlasnika motorne jahte i 27-godišnji hrvatski državljanin, u svojstvu kapetana broda, protivno pravilima struke, kao i izričitim tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja dana 08. kolovoza 2019. godine ugradili benzinski generator - agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice motorne jahte uslijed čijeg rada je došlo do istjecanja otrovnih plinova - ugljičnog monoksida u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina i posljedično trovanja putnika", ističe policija u saopštenju.

Ne propustite