9 „tihih“ znakova da su vam oči u opasnosti. Na pojavu 2 simptoma hitno liječniku!

Zdrav život
9 „tihih“ znakova da su vam oči u opasnosti. Na pojavu 2 simptoma hitno liječniku!
.

Bol, crvenilo, svrbež... saznajte kako najbrže ustanoviti trebate li se ozbiljno zabrinuti zbog infekcije oka koja vas muči.

stitnjacaizbuljeneoci

Imate li vrtićko dijete, onda ste vjerojatno upoznati s pojmom „ružičasto oko“. Radi se o virusnom konjuktivitisu, najrasprostranjenijoj zaraznoj infekciji očiju koja se, u većini slučajeva, nakon nekog vremena spontano povuče. Međutim, postoje i takve vrste očnih infekcija koje mogu uzrokovati trajno oštećenje i zahtijevaju trenutnu liječničku intervenciju.

Najčešće infekcije očiju

Konjuktivitis (ružičasto oko) je upalno stanje, odnosno infekcija očne spojnice (konjuktive) – prozirne membrane koja oblaže bjeloočnicu. U većini slučajeva radi se o virusnoj infekciji, koja se nakon nekog vremena spontano povuče.

oci

Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji, liječnik će vam prepisati antibiotske kapi za oči.

Upala očnih vjeđa (blefaritis) može biti uzrokovana bakterijskom infekcijom. Iako ne utječe na vid, može biti prilično neugodno stanje.

Upala očne šarenice (iritis) može biti akutan i kroničan. Akutni iritis može se spontano povući u nekoliko tjedana, a uz terapiju izliječenje je brže.

Kronični iritis može biti prisutan mjesecima ili godinama prije oporavka jer ne reagira tako dobro na terapiju kao akutni. Također je popraćen sa većim rizikom od teškog oštećenja vida.

Keratitis je infekcija rožnice, bistre zaštitne ovojnice zjenice i šarenice. Zarazni keratitis mogu uzrokovati bakterije, virusi, paraziti i gljivice. Ukoliko se ne liječi, može uzrokovati trajno oštećenje vida.

Endoftalmitis je upala koja vjerojatno nastaje zbog bakterijske ili gljivične infekcije i zahvaća sve unutarnje slojeve oka, očnu vodicu (staklasta vodica) i bjeloočnicu (sklera). Uzrok infekcije može biti ubodna rana oka, kirurški zahvat ili bakterije koje su u oko dospjele krvlju. Simptomi, često teški, uključuju bol, crvenilo bjeloočnice, vrlo jaku osjetljivost na svjetlo i gubitak vida.

Endoftalmitis je medicinski hitno stanje. Liječenje mora početi odmah; kašnjenje od samo nekoliko sati može dovesti do sljepoće. Odmah se daju antibiotici i kortikosteroidi. Može biti potreban kirurški zahvat da se iz unutrašnjosti oka izvuče tekućina.

Kako nastaju infekcije očiju?

Čest uzrok očnih infekcija jest nošenje kontaminiranih kontaktnih leća. Ako su u vašoj kontaktnoj leći ili na kučištu bakterije, ti štetni uzročnici infekcije proširiti će se na vaše oči čim leća dotakne oko. Također, možete razviti infekciju prekomjernim nošenjem svojih kontaktnih leća, što uzrokuje upalu koja može uzrokovati množenje  bakterija.

Do infekcije očiju može doći i kroz kontakt s inficiranom vodom. To može biti voda iz bazena, tuša ili voda za pranje kontaktnih leća. Napokon, infekciju očiju poput konjuktivitisa možete dobiti dođete li u kontakt s nekim tko ima infekciju.

Koji su znakovi očne infekcije?

Vodene ili suhe oči
Iscjedak iz oka
Crvenilo i oteklina
Svrab
Pečenje
Bol
Osjetljivost na svjetlost
Zamagljen ili oslabljen vid (hitno stanje)
„Oblak“ nad rožnicom (hitno stanje)

Jeste li u rizičnoj skupini?

Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom izložene su većem riziku za bilo koju vrstu infekcije, uključujući infekcije očiju. Istraživanje je pokazalo da su pušači pod većim rizikom od razvoja infekcije oka. Nosite li kontaktne leće, također ste u rizičnoj skupini. Kontaktne leće samo su jedan od razloga zbog kojih biste mogli imati krvave oči. Da biste smanjili rizik, nikada ne spavajte s lećama i redovito ih perite. Pojedinci koji su pretrpjeli određene vrste ozljeda očiju također bi mogli biti izloženi većoj opasnosti od razvoja infekcije.

Kako liječiti infekciju oka?

Liječenje će ovisiti o vrsti infekcije oka koju imate. Ako imate virusni konjuktivitis, nemojte žuriti sa liječenjem jer bi moglo biti nepotrebno. Ako vam je potreban topički antibiotik, lijek će se primijeniti izravno na vaše oči u obliku kapi ili masti. Ponekad je potrebno uzimati antibiotik oralno. Vaš liječnik vam može također propisati steroidne kapi za oči koje pomažu u smirivanju upale.

Bez obzira od vrste infekcije koju liječite, liječnik će vam najvjerojatnije preporučiti da na neko vrijeme prestanete s nošenjem kontaktnih leća - tvrde leće treba sanitirati, a meke zamijeniti.
 

Novi.ba/Ordinacija/Foto: Profimedia

Ne propustite