Dodikov savjetnik Reljić obratio se javnosti: ANP dobili jutros

Bosna i Hercegovina
Dodikov savjetnik Reljić obratio se javnosti: ANP dobili jutros
.

Dragoljub Reljić, savjetnik Milorada Dodika za ustavno-pravna pitanja, rekao je danas da se javnosti želio obratiti kako bi otklonio dileme u vezi sa predstojećim sjednicama Predsjedništva Bosne i Hercegovine. On je naglasio da je u Dodikov kabinet materijal pod nazivom ANP stigao jutros u 9.30 sati.

Na pitanje reportera N1 Zvonka Komšića, Reljić je pojasnio da je materijal stigao iz kabineta Željka Komšića, člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda.

''Da bi razgovarali o nekoj materiji, mora da dođe prijedlog, mora da dođe ANP u kabinete. Ja sam jedan dokument koji nosi taj naziv dobio u 9.30. U njemu na naslovnoj strani piše august 2018. Ne piše ko ga je poslao, ne piše da li je Komisija za NATO integracioni proces, ne stoji Savjet ministara. Ne može tek tako doći. Rekli su mi da je to došlo iz kabineta gospodina Komšića'', pojasnio je Reljić.

On je govorio i o Poslovniku prema kojem predsjedavajući formira dnevni red.

''Osmog augusta smo uputili zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva s jednom tačkom - glasanje o imenovanju mandatara za sastavljanje novog saziva Savjeta ministara. Ta sjednica je zakazana od strane predsjedavajućeg Željka Komšića. Što se tiče redovne sjednice, po našem poslovniku Predsjedništva, predsjedavajući formira dnevni red i odlučuje o sadržaju tačaka. Predsjedavajući određuje raspored tačaka dnevnog reda i koje će tačke biti na dnevnom radu. Po poslovniku imamo obavezu da prije sjednice imamo konsultacije i tada ćemo definitivno utvrditi koje će tačke biti na dnevnom redu. To je nešto što je po meni veoma bitno da bi izbjegli bilo kakve komentare i priče i pričice koje su se pojavile - kako se neko s nekim dogovara i u smislu neke trgovine'', ispričao je Reljić danas.

''Bitno je da se razjasne nejasnoće, da pripremimo sjednicu najbolje i u skladu sa zakonom i Ustavom da prođe, a što ne bude - da se traže načini'', poručio je on.

Ne propustite