Doživljava procvat: Ova zemlja je budući finansijski centar Evrope, brojne kompanije prebacuju tamo poslove

Svijet
Doživljava procvat: Ova zemlja je budući finansijski centar Evrope, brojne kompanije prebacuju tamo poslove
.

Jedna od geografski najmanjih država u Evropskoj uniji Luksemburg proživljava neviđenu ekspanziju i svojevrsnu renesansu.

Magazin ''Fortune'' piše da glavni grad, koji nosi ime države, desetljećima je bio uspavani srednjovjekovni gradić čije su mirne ulice bile dom tajanstvene finansijske industrije. No, sada te ulice podsjećaju na metropolitanske autoceste, što je više nego očit znak rasta sektora.

873x400-2873x400-2

Kako se Velika Britanija sprema napustiti Evropsku uniju, mnoge kompanije uz Irsku, Francusku i Njemačku, biraju upravo Luksemburg kao svoju bazu unutar EU, čime uspavanu državu stavljaju na kartu poduzetnika i finansijaša. Preciznije, Luksemburg je dobio priliku postati finansijskim središtem, i to samo nekoliko godina nakon ne baš laskavih otkrića o poreznom sistemu te kraljevine, prenosi Jutarnji.hr.

Naime, sve do 60-ih godina prošlog stoljeća ekonomija Luksemburga ovisila je o industriji čelika. Ipak, ekonomija zemlje promijenila je svoj fokus nakon što je u 80-ima evropski zakon upraviteljima imovine olakšao prodaju zajedničkih obveznica investitorima u nekretnine. Vlada je tada prihvatila te promjene puno brže od većih finansijskih središta te je već onda omogućila razvoj utjecajne destinacije za finansijaše.

 

Blaži zakoni u kombinaciji s neslavnim poreznim sistemom punim rupa rezultirali su reputacijom Luksemburga kao poreznim rajem za građane s više državljanstava, kao i za megabogataše. No, u 2004. afera ''LuxLeaks'' na vidjelo je izbacila stotine kompanija, između ostalih i ''Amazon'' i ''FedEx'', koje su u tajnosti primale ogromne porezne olakšice. To je, pak, natjeralo vladu da postroži zakone pogotovo po pitanju čuvanja bankovnih tajni te je to, logično, kao posljedicu imalo odlazak mnogih kompanija iz Luksemburga koji se odonda muči s ponovnim privlačenjem međunarodnih kompanija.

Ipak, Brexit je upravo takve kompanije usmjerio prema toj maloj državi te danas "eBay", "Skype", "PayPal" i "Alipay" svoje evropske središnjice imaju u glavnom gradu zemlje, dok se ostale u Luksemburg sele na mjesečnom nivou. Luksemburg trenutno broji ukupno 84 međunarodne kompanije.

Inače, Luksemburg je drugo najveće tržište upravitelja imovinom nakon SAD, s imovinom vrijednosti otprilike četiri triliona eura.

Novi.ba/Avaz

Ne propustite