ZAKON STUPA NA SNAGU: Od sutra zabrana pušenja u zatvorenim prostorima!

Region
ZAKON STUPA NA SNAGU: Od sutra zabrana pušenja u zatvorenim prostorima!
.

Crnoj Gori će od sutra biti zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru, jer tada stupa na snagu Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda. Zakonom se strogo zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijama, osim u kasinima.

pusenje

Prema ovom zakonu, zabranjena je upotreba duhanskih proizvoda u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu u kojoj se konzumiraju hrana i piće.

pusenje-cigareta-2

Također, strogo je zabranjeno konzumiranje duhanskih proizvoda u bilo kojem dijelu zatvorenog prostora u kojem poslove obavljaju, između ostalog, državni i lokalni organi i službe, prostora u kojem se obavljaju zdravstvena, odgojno-obrazovna ili kulturna djelatnost, socijalna zaštita, sport i rekreacija, trgovinska djelatnost, proizvodnja, promet ili skladištenje hrane, snimanje i javno emitiranje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

pusenjezene123rf

Osim toga, novim zakonom se propisuje i zabrana stavljanja u promet duhanskih proizvoda čije pakovanje ne sadrži zdravstveno upozorenje koje se sastoji od zdravstvenog tekstualnog i slikovnog upozorenja, koje mora pokrivati po 65 posto prednje i zadnje vanjske površine pojedinačnog pakovanja proizvoda.

vhjkw7e8-cigarete-pusenje-1-3

Za one koji budu kršili odredbe ovog zakona predviđene su novčane kazne do 20.000 eura, prenose crnogorski mediji.

novac-euri

Novi.ba/ Avaz/ Foto: Profimedia

Ne propustite