BOSANCI I HERCEGOVCI MASOVNO TAMO IDU: Ova je mala država budući financijski centar Europe, brojne svjetske kompanije tamo prebacuju poslove, investicije su vrijedne 4.000 MILIJARDI DOLARA

Zanimljivosti
BOSANCI I HERCEGOVCI MASOVNO TAMO IDU: Ova je mala država budući financijski centar Europe, brojne svjetske kompanije tamo prebacuju poslove, investicije su vrijedne 4.000 MILIJARDI DOLARA
.

Budući da mnoge svjetske kompanije zbog nadolazećeg Brexita ostaju bez svoje europske središnjice, mala zemlja u srcu Europe pokazala se kao idealna destinacija koja će nadomjestiti tu poziciju

unija

Zahvaljujući britanskom izlasku iz Europske unije, Luksemburg trenutno doživljava svojevrsnu renesansu.

Kako piše Fortune, glavni grad, koji nosi ime države, desetljećima je bio uspavani srednjovjekovni gradić čije su mirne ulice bile dom tajanstvene financijske industrije. No, sada te ulice podsjećaju na gužvovite metropolitanske autoceste što je više nego očit znak rasta sektora.

svicarska4

Kako se Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) priprema napustiti Europsku uniju (EU), mnoge kompanije uz Irsku, Francusku i Njemačku, biraju upravo Luksemburg kao svoju bazu unutar Unije čime uspavanu državu stavljaju na kartu poduzetnika i financijaša. Preciznije, Luksemburg je dobio priliku postati financijskim središtem i to samo nekoliko godina nakon ne baš laskavih otkrića o poreznom sustavu te kraljevine.

Naime, sve do 60-ih godina prošlog stoljeća gospodarstvo Luksemburga ovisilo je o industriji čelika. Ipak, ekonomija zemlje promijenila je svoj fokus nakon što je u 1980-ima europski zakon upraviteljima imovine olakšao prodaju zajedničkih obveznica investitorima u nekretnine. Vlada je tada prihvatila te promjene puno brže od većih financijskih središta te je već onda omogućila razvoj utjecajne destinacije za financijaše.

ekonomija-rast33-696x456
 
Blaži zakoni u kombinaciji s neslavnim poreznim sustavom punim rupa rezultirali su reputacijom Luksemburga kao poreznim rajem za građane s više državljanstava kao i za megabogataše. No, u 2004. tzv. afera LuxLeaks na vidjelo je izbacila stotine kompanija, između ostalih i Amazon i FedEx, koje su u tajnosti primale ogromne porezne olakšice. To je, pak, natjeralo Vladu da postroži zakone pogotovo po pitanju čuvanja bankovnih tajni te je to, logično, kao posljedicu imalo odlazak mnogih kompanija iz Luksemburga koji se odonda muči s ponovnim privlačenjem međunarodnih tvrtki.

brexit

Ipak, Brexit je upravo takve kompanije usmjerio prema toj maloj državi te danas eBay, Skype, PayPal i Alipay svoje europske središnjice imaju u glavnom gradu zemlje, dok se ostale u Luksemburg sele na mjesečnoj razini. Luksemburg trenutno broji ukupno 84 međunarodne kompanije.

Inače, Luksemburg je drugo najveće tržište upravitelja imovinom nakon SAD-a, s imovinom vrijednosti otprilike četiri triliona eura.

novac-euro
Izvor: slobodnabosa.ba

Ne propustite