ZA SVE ONE KOJI SU NESRETNI JER NEMAJU SINOVE: Riječi od kojih suze same naviru na oči:"Porodice koje su obradovane kćerkama, slične su nebu ukrašenom zvijezdama..."

Citati
ZA SVE ONE KOJI SU NESRETNI JER NEMAJU SINOVE: Riječi od kojih suze same naviru na oči:"Porodice koje su obradovane kćerkama, slične su nebu ukrašenom zvijezdama..."
.

Prenosi se da je Ahmed ibn Hanbel, kada bi bio obaviješten da je neko od njegovih prijatelja dobio kćerku, govorio: ”Recite mu da su Allahovi poslanici bili očevi kćerki.”

beba-zeljeznicka-stanica

Pjesnik je rekao:

Ko kćeri nema on je bez potomstva,

Makar imao i stotinu sinova.

Kćerke su riznice pune samilosti,

i blago iskrene i odane ljubavi.

Porodice koje su obradovane kćerkama,

Slične su nebu ukrašenom zvijezdama.

beba-otac

Amr ibn As, r.a., je jedanput ušao kod Muavije, r.a., koji je u naručju držao svoju kćerku Aišu, pa ga je Amr upitao: ”Ko je ovo?” Muavija mu je rekao: ”Ovo je mirisni plod srca. Allaha mi, niko se o bolesniku ne zna brinuti, niti za mrtvim tugovati, niti bol i tugu ublažiti, kao one.”

Najljepše što je rečeno o ljubavi oca prema kćerki, jesu riječi Allahovog Poslanika, s.a.v.s., o njegovoj kćerki hazreti Fatimi, r.a., kad je rekao: ”Fatima je dio mene, ko voli nju voli i mene, a ko uznemirava nju uznemirava i mene.”

bebaa

Da je Jusuf, a.s., pored braće imao sestre i kćerke, one bi ga branile i stavile bi ga u dubinu svoga srca, a ne u dubinu bunara. Ali, to je Allahova mudrost.

Da je Jusuf, a.s., imao samo jednu sestru, vjerovatno bi ona slijedila njegove tragove i pratila ga onako kako je Musaova, a.s., sestra pratila svoga brata Musaa, da bi ga vratila njegovoj majci.

Sestre ne poznaju put zloće i pakosti prema braći, već one poznaju samo put ljubavi.

djevojcica6

Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ”Ne mrzite kćerke, jer su one umiljate, samilosne i dragocjene.” (Ahmed)

U drugom hadisu dolazi: ”Ko bude imao tri kćerke, pa bude strpljiv u njihovom odgoju i izdržavanju, one će mu biti zastor od džehennemske vatre.” (Ibn Madže)

Izvor: saff.ba

Ne propustite