STIGAO NOVI ZAKON, NE MOŽETE VIŠE PREĆI GRANICU BEZ OVOGA: Od sada će vaše putovanje izgledati skroz DRUGAČIJE!

Region
STIGAO NOVI ZAKON, NE MOŽETE VIŠE PREĆI GRANICU BEZ OVOGA: Od sada će vaše putovanje izgledati skroz DRUGAČIJE!
.

Taksu od sedam eura obavezni su da plate podnosioci zahtjeva stariji od 18 godina, a plaćenje će moći da izvrše debitnim ili kreditnim platnim karticama

granica

Građani BiH i još 60 zemalja koji imaju bezvizni režim sa EU od januara 2021. godine morat će da izvade posebnu vizu i plate sedam eura kako bi mogli da uđu i borave u Uniji do 90 dana, navedeno je na web stranici Evropskog sistema za odobravanje putovanja /ETIAS/, piše “Srna”.

novac

Taksu od sedam eura obavezni su da plate podnosioci zahtjeva stariji od 18 godina, a plaćenje će moći da izvrše debitnim ili kreditnim platnim karticama.

carina-granica-automobili

Na stranici ETIAS-a pojašnjeno je da će građani 61 zemlje prije putovanja u neku od zemalja EU trebati da popune online zahtjev u koji će morati da unesu svoje lične podatke, ali i da daju podatke kao što su zdravstveno stanje, kriminalna prošlost, te putovanja u zemlje zahvaćene ratom.

Da bi dobili ETIAS vizu, građani će morati da navedu i podatke o svojoj historiji zaposlenja, te u koje zemlje EU su ranije putovali.

granica

Na stranici je navedeno da će za popunjavanje zahtjeva za ETIAS vizu biti potrebno oko 10 minuta, te da će 95 posto podnosilaca zahtjeva odgovor na svoju adresu elektronske pošte dobiti u roku od nekoliko minuta.

Ukoliko sistem utvrdi da podnosilac zahtjeva predstavlja bezbjednosni rizik, zahtjev će biti ručno obrađen i u tom slučaju odgovor bi trebalo da stigne u roku od četiri dana ili maksimalno dvije sedmice.

ETIAS viza važit će tri godine ili do isteka pasoša i sa njom će građani moći da ulaze u EU neograničen broj puta, s tim da ne ostanu duže od 90 dana u periodu od 180 dana.

pasos

Na stranici ETIAS-a posebno je naglašeno da pasoš mora važiti još najmanje tri mjeseca od dana planiranog putovanja.

Među 61 zemljom, čiji će građani od 2021. godine morati da podnose zahtjev za ETIAS vizu, nalaze se i Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Australija, Kanada, Izrael, Japan, Monako i SAD.
 

Ne propustite