Danas ponesite i kišobrane: Do podne će biti pakleno, a onda slijedi potpuni preokret!

Bosna i Hercegovina
Danas ponesite i kišobrane: Do podne će biti pakleno, a onda slijedi potpuni preokret!
.

U Hercegovini danas se očekuje pretežno sunčano vrijeme. U Bosni većinom umjerena naoblaka.

Više oblačnosti se očekuje na području Krajine i sjevera Bosne. U drugoj polovini dana lokalni pljuskovi i grmljavina se prognoziraju u zapadnim, centralnim i istočnim područjima.

Izgledna je i lokalna pojava grada. U noći na srijedu očekuju se nove padavine sa zapada koje će postepeno preći preko cijele zemlje.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom sjevernog smjera. U Hercegovini prije podne jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22 stepena, na jugu zemlje i do 27. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 35, na jugu zemlje i do 40 stepeni.

U Sarajevu prije podne sunčano. U drugoj polovini dana povećanje oblačnosti. U poslijepodnevnim satima su mogući pljuskovi sa grmljavinom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 20, a najviša dnevna oko 34 stepena. 

Zbog visoke dnevne temperature zraka i visoke vrijednosti UV indeksa, u pojedinim dijelovima BiH na snazi je narandžasti meteoalarm, dok je za ostatak zemlje izdato žuto upouorenje. 

Meteoalarm - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Foto: Screenshot

U srijedu, 14. avgusta, u Bosni oblačno. U Hercegovini nakon sunčanog jutra naoblačenje. Kiša, pljuskovi i grmljavina će se pomjerati od jutarnjih sati sa zapada prema jugu i istoku zemlje do sredine dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka u Bosni većinom između 15 i 19, a u Hercegovini od 20 do 26. Najviša dnevna temperatura zraka u Bosni uglavnom između 19 i 24, a u Hercegovini od 25 do 30 stepeni.

U četvrtak, 15. avgusta, veći dio dana pretežno oblačno vrijeme u centralnim i istočnim područjima. U ostatku zemlje sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje do 22. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27, na jugu zemlje do 31 stepen.

U petak, 16. avgusta, u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 19. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30 stepeni..

Novi.ba/FHMZ

Ne propustite