Špediteri po treći put u ovom mjesecu obustavili rad na Rači

Vijesti
Špediteri po treći put u ovom mjesecu obustavili rad na Rači
.

Na graničnom prelazu Rača špediteri su danas treći put u ovom mjesecu obustavili rad zahtijevajući od Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH da odustane od izmještanja carinskog terminala sa ove lokacije.

Predstavnik špeditera Radmila Koprivica rekla je Srni da njihov zahtjev podržavaju i prevoznici, te da se od jutros na Rači ne predaju i ne obrađuju carinski papiri.

Ona je navela da špediteri na ovom graničnom prelazu u prosjeku dnevno obrađuju od 200 do 300 carinskih papira, te da je godišnji prihod koji UIO ubire na carinskom terminalu Rača tri miliona KM.

"Iz medija smo saznali da bi nam se danas mogao direktno obratiti neko iz UIO, što tražimo još od početka avgusta i prije otvaranja tenderske dokumentacije za izmještanje carinskog terminala", rekla je Koprivica. 

Prema njenim riječima, špediteri sa Rače, sa kojima se solidarišu prevoznici iz Republike Srpske, svoje zahtjeve i obrazloženja uputili su i Delegaciji EU u BiH koja je finansirala uređenje carinskog terminala na graničnom prelazu Rača.

"Žalili smo se što se BiH na ovakav način odriče nečega što joj je EU poklonila i pokušavaju da sve to prenesu kod nekog privatnika", kaže Koprivica.

Špediteri još ne znaju ishod tendera na koji je stigla jedna prijava, ali najavljuju da neće odustati od zahtjeva da carinski terminal ostane na Rači i da UIO ima domaćinski odnos prema ovoj lokaciji.

Ne propustite