AKTIVIRAN CRVENI METEOALARM: Pred nama je vrhunac toplinskog vala, sutra će biti najtopliji dan u ovoj godini

Region
AKTIVIRAN CRVENI METEOALARM: Pred nama je vrhunac toplinskog vala, sutra će biti najtopliji dan u ovoj godini
.

Već danima se najavljuje toplinski val koji će zahvatiti region. Iza nas je njegov drugi, ali ne i najtopliji dan. Naime, prema prognozama meteorologa i meteoservisa, vrhunac toplinskog vala bit će sutra.

245249-planeta-zemlja-vrucina-visoke-temperature-ls

Ovog ponedjeljka će se temperature penjati i do 40°C, a upravo zato je za područje Hrvatske izdano najviše, crveno upozorenje europskog sustava upozorenja od vremenskih nepogoda, Meteoalarma.Osim za Hrvatsku, crveni Meteoalarm je na snazi i za područje BiH oko Mostara gdje će temperature također dosegnuti 40°C.

vrucina

Vrhunac toplinskog vala stiže sutra

Najviša zabilježena temperatura prema podacima DHMZ-a danas je izmjerena u Kninu u 15 sati i iznosila je 38,8°C. U isto vrijeme u Pločama je bilo 37,6°C, a u Grudama 36,5°C.Ipak sutra će biti još toplije pa će temperatura mjestimice dosezati i 40°C.

DHMZ javlja kako će sutra biti sunčano i u većini krajeva vrlo vruće. U unutrašnjosti će puhati slab, na istoku i umjeren jugoistočni vjetar, a na Jadranu sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura kretat će se od 18 do 22, u gorju niža, a na Jadranu od 23 do 27°C. Najviša dnevna kretat će se između 34 i 39°C. 

tropske-vrucine-ilustracija11

Prema podacima DHMZ-a, vrhunac toplinskog vala bit će sutra.

"Vrhunac toplinskog vala je sutra, temperature će biti više nego danas. Očekuje nas najtopliji dan u ovoj godini. Već danas četiri mjesta imala su najvišu godišnju temperaturu", rekla je Mazzocco Drvar za Index.

Temperature bi mogle doći jako blizu 40 stupnjeva. U centru Zagreba temperatura će ići i do 38 stupnjeva, kao i u Karlovcu i Slavonskom Brodu.Knin je danas mjerio 39, Ploče i splitski aerodrom 38, zadarski aerodrom 37, a Komiža i Šibenik 36 stupnjeva. Primjerice, u Mostaru u BiH izmjereno je 40 stupnjeva.

Kako je napomenula Mazzocco Drvar, ovo je posljednji toplinski val ove godine. Ljetnog vremena će i dalje biti, ali stiže zahlađenje.

vrucine-pakao-09072017

Na snazi crveni meteoalarm

Za najveći dio zemlje za sutra je na snazi crveni meteoalarm, dok je za ostatak zemlje na snazi narančasti meteoalarm.Na snazi su zbog toplinskog vala i iznimno visokih temperatura.Kada pogledamo meteoalarm za ostatak Europe, vidimo da će vrijeme sutra biti najopasnije u Hrvatskoj. Osim Hrvatske, i dio BiH na području oko Mostara je pod crvenim meteoalarmom i to zbog temperatura koje će se kretati do 40°C.

vrucina

I meteoservis Severe Weather Europe javlja o nadolazećem toplinskom valu koji će pogoditi južni dio središnje Europe te područje Balkana.Pišu kako se radi o kratkotrajnom toplinskom valu tijekom kojeg će temperature porasti do 40°C. Prognoziraju kako će ponedjeljak donijeti najviše temperature, ali i kako će od utorka hladna fronta donijeti hladnu zračnu masu s alpskih predjela na sjever Balkana.

 

Izvor: index.hr
 

Ne propustite