Upaljen alarm za region, slijedi nevrijeme, a onda teške vrućine

Region
Upaljen alarm za region, slijedi nevrijeme, a onda teške vrućine
.

Poslije promjenljivog, nestabilnog i malo manje toplog vremena tijekom četvrtka u unutrašnjosti i na sjevernom dijelu Jadrana, od petka ponovno pretežno sunčano, uz porast temperature, pa će za vikend i početkom novoga tjedna opet postojati opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, javlja HRT.

Sutra stiže promjena, izdan niz upozorenja

U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano i vruće. No poslijepodne i navečer uz umjeren razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine. Vjetar povremeno umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 22°C, a najviša dnevna između 30 i 32°C. 

Malo manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano, ali i nestabilno vrijeme. Uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti kiše, a ponegdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme, osobito poslijepodne i navečer. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni.

pljusak

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima kiše i grmljavine može biti već prijepodne, a najveća vjerojatnost za olujno nevrijeme je sredinom dana i poslijepodne. Puhat će umjeren jugozapadnjak, uz obalu jugo i južni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 20°C, uz more između 21 i 25°C, a najviša dnevna od 26 do 30°C. 

Na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano, vrlo toplo i vruće. Puhat će umjereno, prema otvorenom moru i jako jugo, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 25°C, a najviša dnevna između 29 i 32°C. 

Na jugu Hrvatske sunčano i vruće. Puhat će slabo do umjereno, prema otvorenom moru i jako jugo.

Žestoka upozorenja izdana za sjevernu Italiju, i DHMZ izdao upozorenja

Za sjevernu Italiju ESTOFEX je izdao žestok 2. stepen upozorenja koji se odnosi na mogućnost vrlo krupne tuče i olujnih udara vjetra, a u manjoj mjeri i na obilne oborine. Upozorenje vrijedi do četvrtka – 06 UTC, a izdano je sinoć.

I DHMZ je putem Meteoalarma izdao dva žuta upozorenja za četvrtak. Prvo upozorenje odnosi se na mogućnost izraženijih pljuskova i grmljavine. Vjerojatnost grmljavine pritom je veća od 50 %. Drugo žuto upozorenje odnosi se na toplinski val i minimalnu noćnu temperaturu zraka iznad 23 °C.

grmljavina

Od petka stabilnije, stiže toplinski val

Od petka u unutrašnjosti pretežno sunčano, uz ponovni porast temperature zraka, pa će za vikend i početkom iduće sedmice rasti opasnost od toplinskog vala koji će postupno oslabjeti od utorka, kada će biti i više oblaka.  

Na Jadranu od petka obilje sunčanog i većinom vrućeg vremena, pa će tamo toplinski val biti još više izražen, čemu će pridonositi i tople noći, a dnevna temperatura zraka za vikend i u ponedjeljak ponegdje će biti i viša od 35 °C. Vjetar uglavnom slab zapadni sjeverozapadni, a u nedjelju će na sjeverom dijelu prolazno zapuhati bura.

5b6b5805-7e50-4052-92fb-15890a0a0a67-vrucina1-previeworg

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, tokom vikenda je za određene gradove najavljena velika opasnost od toplinskog vala. To se odnosi na Knin, Rijeku, Split i Dubrovnik.

Vruće će biti i u Slavoniji i Baranji, temperature će se penjati i do 36 stepeni , pa se još jednom apelira na građane da se pridržavaju upozorenja liječnika.

Novi.ba/Index.hr

Ne propustite