Za danas zakazano izricanje prvostepene presude Darku Šariću i ostalim

Region
Za danas zakazano izricanje prvostepene presude Darku Šariću i ostalim
Specijalni sud u Beogradu će izreći presudu protiv 36 okrivljenih, od kojih je 14 i dalje u bjekstvu. Tužilaštvo je zatražilo maksimalne kazne od 30 do 40 godina zatvora

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi trebalo da bude izrećena prvostepena presuda Darku Šariću i još 36 članova grupe za za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, javlja Anadolu Agency (AA).

Šarić koji pored neovlaštene trgovine drogom optužen je i za "pranje" 22 miliona eura pred Odjeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu. U prvom pojavljivanju pred sudom u martu 2014. godine izjasnio da nije kriv, a to je tvrdio do okončanja glavnog pretresa, ali i u završnoj riječi.

On je pred sudom, podsjećamo, rekao "da su ga se političari odrekli i da ne posjeduje više ništa od imovne". 

Postupak protiv Šarića i ostalih počeo je u oktobru 2009. godine. U tom postupku je spojeno šest optužnica, ukupno je 36 okrivljenih, od kojih se 14 i dalje nalazi u bjekstvu.

Devet članova grupe je sa tužilaštvom zaključilo sporazum o priznanju krivice, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije zatražilo je da Šarić i članovi grupe budu osuđeni na maksimalne kazne zatvora od 30 do 40 godina.

Pored Šarića okrivljeni su Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stojiljković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

Interpoolova potjernica je raspisana za one koji su bjekstvu: Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

- Bivši Dačićev šef kabineta optužen da je Šarićevoj kriminalnoj grupi odavao informacije -

 Srbijanski mediji podsjećaju da je bivši šef kabineta bivšeg ministra policija, sada vicepremijera i šefa diplomatije Ivice Dačića, Branko Lazarević, optužen septembra 2014. godine da je članovima kriminalne grupe dostavljao informacije o tome da li ih policija prati i prisluškuje.

Lazarević je bio u kontaktu sa dva člana narko kartela – Radovanom Štrpcem i Rodoljubom Radulovićem. Sa Radulovićem ga je 2008. godine upoznao šef Ivica Dačić, koga je predstavio kao svog dobrog prijatelja.

Na početku suđenja branio ga je Radosav Baćović koji je ranije bio dugogodišnji sudija i jedno vrijeme obavljao funkciju predsjednika Specijalnog suda u Beogradu.

- Predao se nakon petogodišnjeg bjekstva -

Darko Šarić, osumnjičen za trgovinu velikih količina droge, nakon petogodišnjeg bjekstva, predao se 18. marta 2014. godine na podgoričkom aerodromu nakon čega je prebačen u Beograd

Šarić, koji je označen kao glavni narkobos u Srbiji i na Balkanu, priveden je zajedničkom akcijom državnih organa Srbije i Crne Gore.

 Rodom je iz Pljevalja, a prema tvrdnji srbijanskih vlasti se krio u zemljama Južne Amerike gdje je i lociran.

Inače, ime Darka Šarića prvi put se spominje u oktobru 2009. godine kada je policija Urugvaja zaplijenila jahtu sa oko tri tone kokaina. Ubrzo nakon toga, Šarić je u Srbiji optužen za trgovinu pet tona kokaina i "pranje" više od 20 miliona eura. 

Tužilaštvo i policija su Šarića označili kao vođu najmoćnije i disciplinovane kriminalne grupe u regionu, koja je drogu nabavljala u Latinskoj Americi i zarađujući velike sume novca, preprodavala je u Evropi.

U optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije navedeno je da je Šarić novcem zarađenim od prodaje droge preko “off shore” kompanija kupovao preduzeća, zemljišta i nekretnine u Srbiji, pretežno u Vojvodini. Šariću i njegovim saradnicima privremeno je od suda oduzet i veliki broj nekretnina, automobila i akcija pojedinih firmi.

Sudskim vijećem u postupku protiv Šarića i ostalih predsjedava sudija Siniša Petrović. Nakon izricanja presude koja je zakazana za danas moći će se uložiti žalba Apelacionom sudu u Beogradu.

Ne propustite