UPALITE KLIMU DA VAM RADI PO CIO DAN jer to vas neče koštati ama baš NIŠTA! UZ POMOĆ TRIKA, SMANJITE RAČUN ZA STRUJU

Tech
UPALITE KLIMU DA VAM RADI PO CIO DAN jer to vas neče koštati ama baš NIŠTA! UZ POMOĆ TRIKA, SMANJITE RAČUN ZA STRUJU
.

Da li je bolje za vaš strujomer da gasite klimu kad niste kod kuće ili je ipak pametnije da je držite uključenu po cio dan? Odgovor će vas iznenaditi.

klima

Kad je ovakav pakao napolju, normalno je da klima-uređaji rade punom parom, barem dok boravimo u svom domu ili poslovnom prostoru. Podrazumijeva se da ovi aparati troše podosta struje. Ali, postoji li način da oni potroše što manje, odnosno da snizimo iznos na računima za struju?

Naravno da postoji, ali samo ako znamo kako da ga koristimo. Sada se zapitajte, štedimo li zaista struju isključivanjem klima uređaja kada nismo kod kuće ili je bolje ostaviti klimu da radi na istoj temperaturi po cio dan?

Možda se čini da je veća potrošnja električne energije kada svako malo palite i gasite klima-uređaj, ali na taj način zapravo ćete uštedjeti popriličnu količinu novca, a klima uređaj na taj će način i bolje da radi. 

Naime, sistem za rashlađivanje prostora najefikasniji je kada radi punom brzinom, nego kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura cio dan. Osim toga, kada klima uređaj radi punom brzinom bolje će otjerati vlagu iz vašeg doma.

Električnu energiju možete da uštedite i ako termostat na klima-uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i spoljašnje temperature ne bi smjela da bude veća od 7 do 10 stepeni). Prema nekim podacima, klima uređaj troši 3 do 5 posto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu.

Ipak, za maksimalnu uštedu energije, klima-uređaj ostavite da radi na 26 ili više stepeni Celzijusovih dok vas nema kod kuće.

klima

Kupite klima-uređaj sa podešenim termostatom.

Kupite termostat koji odgovara i sistemu hlađenja i sistemu grijanja. Noviji modeli klima uređaja imaju i mjerač vremena i termostat. Najbolji i najpovoljniji izbor za klima-uređaje kod nas je definitivno inverter modeli, koji će se isplatiti u određenom periodu spram standardnih modela, koji u početku imaju nižu cijenu ali troše mnogo više struje.

struja

Ventilator možda neće rashladiti prostoriju, ali ćete se zbog strujanja vazduha osjećati prijatnije i kada je u prostoriji viša temperatura. Međutim, s obzirom na to da ventilator ne snižava temperaturu u sobi nema smisla ostavljati ga upaljenog dok vas nema kod kuće jer ćete tako samo bespotrebno trošiti struju.

Veliko žbunje koje stvara sijenku, zasađeno sa južne i zapadne strane vaše kuće, smanjiće akumuliranje vrućine tokom dana.

kuca-prozori

Najlakši način da rashladite prostoriju je da otvorite prozor, ali ne previše. Što manje otvorite prozor, to ćete stvoriti veći promahu. Otvorite prozore u više prostorija u vašem domu kako biste vidheli na koji način se stvara najugodniji promahu.

(Hayat / Foto: Ilustracija)

Ne propustite