NI SLUČAJNO SE NE TUŠIRAJTE DOK GRMI! Ovo je lista OPASNIH STVARI koje ne smiju da se rade dok je napolju nevrijeme! 

Zanimljivosti
NI SLUČAJNO SE NE TUŠIRAJTE DOK GRMI! Ovo je lista OPASNIH STVARI koje ne smiju da se rade dok je napolju nevrijeme! 
.

Tokom samo jednog nevremena munja može pogoditi isto mjesto i do nekoliko puta zbog čega je važno da odmah zaštitite sve uređaje u kući, ali najvažnije je da prvo zaštitite sebe.

munja-ls

Da li treba da isključite kompjuter iz struje?

Ako oluja pogodi vaše područje, prva stvar koju bi trebali učiniti je isključiti kompjuter – ili biste mogli izgubiti sve na njemu. Munje mogu uzrokovati strujni udar, zbog čega vam može pregoriti kompjuter.
Naime, problem se događa kada munja direktno pogodi u električni vod, jer napon struje tada može prelaziti i preko 100.000 V. Čak i indirektni udar, u blizini električnog voda, može poslati dodatni napon u vaš dom i uzrokovati ozbiljna oštećenja vašem kompkuteru.

Ali, nisu samo u opasnosti računari, nego i televizija, telefon i svi ostali električni aparati. Osim što trebate sve isključiti iz struje, pročitajte i ovih ostalih pet načina kako se zašite od oluje.

tusiranje

Nemojte se kupati

Voda provodi električnu energiju, a metalni cjevovodi mogu biti pogođeni munjom, pa je kupanje ili tuširanje za vrijeme olujnog nevremena loša ideja. Isto tako, opasno je kupati se i u moru. Ako ste na moru, bolje je izaći i negdje se skloniti, jer je bilo kakav istureni objekat nešto što privlači munje.

Nemojte telefonirati

Visoki naponi mogu se slati i putem telefonske linije. Udar munje može doći i preko telefonske utičnice. Čak i mobilni mogu privući munje, pa je bolje da ne pokušavate da npr. fotografišete oluju.

telefon

Zaboravite na ribolov

Golf i ribolov dvije su najopasnije aktivnosti za vrijeme oluje, jer štapovi mogu djelovati kao vodiči. Slično tome, kišobrani takođe mogu privući munje, stoga nemojte doći u iskušenje da otvorite kišobran.

kisobran

Ne sklanjajte se ispod stabala

Iako se dosta ljudi od pljuska sklanja ispod stabla, to nikako nije dobra ideja jer visoka stabla privlače udar munje. Radije pokisnite ili idite ispod najmanjeg stabla.

kisa-vrijeme-auto-voznja-pixabay-07

Uđite u automobil

Iako su uglavnom od metala, automobili su zbog svog dizajna, sigurno sklonište za vrijeme oluje. Ako ih munja pogodi, struja će kroz metal sigurno proći do tla.

Izvor: espreso.rs

Ne propustite