"OD KOMŠINICE MALI POJEO POLA TEPSIJE, žena zvala da me pita RECEPT ZA POPARU,a ja sam joj kazala ovako kako me nana učila...."

Praktična žena
"OD KOMŠINICE MALI POJEO POLA TEPSIJE, žena zvala da me pita RECEPT ZA POPARU,a ja sam joj kazala ovako kako me nana učila...."
.

Popara je staro, dobro jelo na kojem su se generacije othranile.

popara3

 

Nekada se domaćice nisu razbacivale hljebom, već su čuvale ostatke i nalazile načina da ih pametno iskoriste. Tako su došle na ideju da popare hljeb u vodi ili mlijeku, a dodavanjem starog sira ili kajmaka dobile su vrlo ukusno a jednostavno jelo. Danas, u obilju raznoraznih đakonija, popara lagano pada u zaborav.

popara5

Sastojci  4 osobe (izvor coolinarika)


pola hljeba od prethodnog dana
300 g belog sira
500 ml mleka
2 kašike putera/maslaca ili maslinovog ulja
po ukusu soli

hljeb-rezanje

1.U dublju šerpu na dno sipati malo vode, tek da pokrije dno, dodati mleko, hleb iskidan na manje komade i sir.  


2.
Sve dobro sjediniti i staviti na ringlu, na vatru srednje jačine, da ne bi zagorelo, i kuvajte stalno mešajući.  Kada hleb omekša i svi sastojci se dobro sjedine dodajte 2 kašike maslinovog ulja ili margarina, dobro promešajte i sklonite sa vatre.  


3.
Probajte, ako je potrebno dodajte malo soli. 

popara2


Posluživanje
Servirajte toplo.

Izvor. Coolinbarika Foto: coolinarika

Ne propustite