ON JE NOVOIZABRANI PREMIJER VELIKE BRITANIJE

Svijet
ON JE NOVOIZABRANI PREMIJER VELIKE BRITANIJE
.

Članovi britanski Konzervativne partije izabrali su danas Borisa Johnsona za novog predsjednika, koji će u srijedu biti imenovan za premijera Velike Britanije nakon ostavke Therese May.

theresa-may

Johnson će naslijediti May na poziciji čelnika Konzervativne partije, a s obzirom da je ta stranka osvojila najveći broj glasova na prošlim paralmentarnim izborima, zakonski slijedi da novi predsjednik partije postaje novi premijer.

On se u utrci za čelnika stranke, tj. premijera države takmičio protiv Jeremyja Hunta, aktuelnog ministra vanjskih poslova, čije su šanse, tvrdili su analitičari, bile izuzetno male. S druge stran,e nemali broj konzervativaca kazao je da ne želi biti u partiji koju vodi "brexitaš" i bivši gradonačelnik Londona Johnson.

Johnson je bio jedan od najagresivnijih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a kao bišvi novinar često je satirično kritikovao 28-članu Uniju. Iako je do danas bio član parlamenta, najviše je poznat po svojoj ulozi načelnika Londona od 2008. do 2016. godine.

Kritičari tvrde kako su njegove ideje o načinu izlaska Britanije iz EU nerealne, da iznosi nemoguće uslove i da će on kao premijer samo otežati "porođajne muke" nove i nezavisne Velike Britanije.

boris-j

Ono što je politički zanimljivo jeste činjenica da je najveći Johnsoonov ljubitelj američki predsjednik Donald Trump, dok je Johnson kritikovao Trumpovu odluku o zabrani ulaska državljana muslimanskih država u SAD.

Upravo zbog podrške Trumpa, a i sličnosti u frizurama, Johnsona često nazivaju "engleski Trump". Ipak, sličnosti, kažu mnogi, idu dalje od toga.

Kako se tvrdi, on je političar koji ne bježi od kontroverznih tema, kontroverznih odluka i izjava, a koje na jedan ili drugi način uznemiravaju javnost - upravo kao i Donald Trump.Obojica su imali škakljive izjave o manjinama, posebno o muslimanima i crncima. Obojica, tvrde kritičari, kažu da se bore protiv establišmenta, a k tome obojica dolaze upravo iz tog establišmenta mada često kažu da dolaze "iz naroda" i da ih narod voli.

brexit-pic-770x481

Što se tiče Brexita, Johnson ga je glasno podržavao, a kada su građani na referendumu izabrali upravo izlazak iz EU, Johnson je stao na stranu ljućeg pregovaranja s Briselom odbacujući ideju o plaćanju "računa" za izlazak u iznosu od 39 milijardi funti.

S druge strane, Johnson je pobornik razvoja zelenog privrednog sektora, promovišući zaštitu okoline, vožnju bicikala i slično.

theresa-may-brexit

Kako god, on je obećao da će dovršiti izlazak Velike Britanije iz EU, a onda će, kažu analitičari, Johnson smjer Londona okrenuti prema zapadu, ka Sjedinjenim Američkim Državama. Ta zemlja će Velikoj Britaniji, kažu poznavatelji prilika, biti poluga moći jednom kada iz London raskrsti sa Briselom.

Ne propustite