TRIKOVI ZA RASHLAĐIVANJE: Ovih 10 trikova će vam olakšati paklene vrućine

Praktična žena
TRIKOVI ZA RASHLAĐIVANJE: Ovih 10 trikova će vam olakšati paklene vrućine
Ljeto je, temperature su visoke i svi traže spas od vrućina. Mnogi će ga pronaći u klima-uređajima, međutim čak i ako u svom domu nemate klimu, postoje trikovi koji će vam olakšati paklene vrućine.

Ljeto je, temperature su visoke i svi traže spas od vrućina. Mnogi će ga pronaći u klima-uređajima, međutim čak i ako u svom domu nemate klimu, postoje trikovi koji će vam olakšati paklene vrućine.

e6f48bd92805f8ca3e73

1. Umjesto pamučne frotirne ili obične posteljine, za vrijeme vrućina radije koristite svilenu ili satensku izrađenu od pamuka - brže se suši tijekom znojenja i manje zagrijava. Pokrivajte se također plahtom, jer koliko god vruće bilo, u noći temperature padaju i dobro je imati pokrivena leđa.

2. Dva ventilatora oponašaju efekt klime, ali samo ako ih dobro postavite - svaki na svoj kraj prostorije, no tako da "tjeraju" zrak u istom smjeru.

3. Osjećaj topline se dodatno povećava ako je u domu vlaga - pa nakon tuširanja ili kuhanja otvorite prozor, uključite napu ili ventilaciju...

zamracena-soba-zdravlje-570798b2c156d-636xr

4. U kućama i stanovima donji prozori na zapadu te gornji na istoku bi svakako trebali biti otvoreni, jer će tako hladniji zrak ulaziti u dom, a ugrijani izlaziti. Ipak, u "pasjim vrućinama" bolje je ne otvarati prozore sve dok ne padne mrak, već stan u potpunosti zamračiti.

5. Noću otvorite sve prozore, a strujanje zraka osigurajte i stropnim ili pomičnim ventilatorom. Čak i ako imate klimu, ventilator će pomoći kako bi se hladni zrak bolje raspršio.

6. Ako nemate klimu - improvizirajte je tako da ispred ventilatora stavite posudu s ledom ili s hladnom vodom koja će ubrzati hlađenje. Najbolje mjesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji te na pod.

download-1

7. Kućanski aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplinu pa ih je ljeti bolje u potpunosti isključiti. Tako ćete izbjeći nepotrebno grijanje prostora, ali uštedjeti na računima za struju. 

8. Tijekom vrućina nemojte bespotrebno zagrijavati zrak paljenjem svjetla u stanu, a izbjegavajte koristiti i pećnicu. Uživajte u svježem voću i povrću te sladoledima, a pomoći će vam i kuhanje u mikrovalnoj koja ne proizvodi toliko topline.

9. Stavite li tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete smanjiti za oko 5°C. Za zamračivanje će bolje od roleta ili zavjesa poslužiti i bijeli “venecijaneri” - svjetlo se lakše dozira, a bijela boja dodatno odbija toplinu. Veliki grijači su monitori i televizori pa ih isključujte iz struje ako ih ne rabite, a klasične žarulje zamijenite štednim - kod žarne čak 90 posto struje pretvara se u toplinu. 

10. Ljeti su lan i svila bolji od pamuka. Koristite lanene plahte koje su dvostruko hladnije od pamučnih. Možete pokušati premjestiti madrac na pod, gdje je često i za stepen hladnije. Dobra opcija je i svilena posteljina koja koži omogućuje da diše. 

Novi.ba/24h

Ne propustite