Usvojen Zakon o pravima demobilisanih boraca FBiH

Bosna i Hercegovina
Usvojen Zakon o pravima demobilisanih boraca FBiH
.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je danas Zakon o pravima demobilisanih boraca, javio je reporter N1 Slaviša Starčević.

Usvajanju Zakona je prethodilo glasanje prema kojem su 73 poslanika bila ZA, 3 PROTIV dok su 4 bila suzdržana. Također, nije prihvaćen niti jedan od 19 amandmana koliko je predložila opozicija.

Vrlo važna odlika ovog zakona, prema riječima federalnog ministra Bukvarevića, jeste i pokušaj da se ujednače prava demobilisanih boraca u svim kantonima. 

- Sa 16 prava koliko je predviđeno u ovom zakonu nastojaćemo da usaglasimo sa svim kantonima i da nastavimo proces pomaganja demobilisanim borcima. Ovo je realan i provodiv zakon za koji je obezbijeđeno dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou. Da smo mogli obezbijedili bi više, ali Vlada Federacije sada isplaćuje 600 miliona KM za borce. Očekujemo da općine i kantoni u ovome učestvuju jer borci su svih nas podjednako - kazao je Bukvarević. 

Prije glasanja za ovaj zakon, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH u iznosu od 2.701.845.731 KM, koji je u odnosu na aktualni budžet veći za 48 miliona KM.  
 

Ne propustite