SIPA DOBIJA NOVOG DIREKTORA, nije koga je Dodik podržao

Bosna i Hercegovina
SIPA DOBIJA NOVOG DIREKTORA, nije koga je Dodik podržao
.

Nezavisni odbor parlamenta BiH sutra bi mogao donijeti odluku o raspisivanju javnog konkursa za sprovođenje procedure odabira kandidata na poziciju direktora Državne agencija za istrage i zaštitu, a s obzirom na neformiranje Savjeta ministara BiH pitanje je kako će se taj posao završiti. 

vijece-ministara-bih-2018

-    Konkurs mora biti raspisan tri mjeseca prije nego što Perici Staniću istekne mandat na čelu SIPA, a pitanje je kako će se sve završiti s obzirom na to da bi, ukoliko ostane ovakvo stanje, akutelni minisar bezbjednosti Dragan Mektić ponovo određivao ko će biti direktor SIPA, što je nedopustivo za one koji bi trebalo da formiraju vlast na nivou BiH - ispričao je izvor "Nezavisnih".

Prema najavi iz parlamenta BiH, sjednica Nezavisnog odbora biće održana danas, a osim odluke o raspisivanju konkursa za direktora SIPA, članovi će razmatrati i izvještaj sa sastanka članova Nezavisnog odbora s rukovodstvom Granične policije, kao i informaciju o učešću članova Nezavisnog odbora u TAIEX misiji stručne procjene stanja, samostalnosti i odgovornosti organa za sprovođenje zakona u BiH. 

Postoji svojevrstan izuzetak kada je u pitanju izbor novog direktora SIPA s obzirom na to da, prema zakonu, direktora na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH imenuje Vijeće ministara. 

sipa-ilu334

S obzirom na to da je Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu i da nema podršku parlamenta BiH, mnogi su mišljenja da se u proceduru izbora direktora SIPA ne treba ni ići, odnosno da se ne smije dozvoliti da Savjet ministara u tehničkom mandatu imenuje ljude na tako važne funkcije.

Osim direktoru SIPA, mandat ističe i Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije. 

Navodno već postoji dogovor da Bošnjaci opet imenuju svog čovjeka na tu poziciju, a Srbi na mjesto direktora SIPA. 
 

Ne propustite