NA JADRANU ULOVIO NEMAN OD 200 KILOGRAMA, KAD JE IZVUKAO NA POVRŠINU RUKE SU MU ZADRHTALE: Ovo još nije viđeno, pogledajte ŠTA JE ULOVIO

Zanimljivosti
NA JADRANU ULOVIO NEMAN OD 200 KILOGRAMA, KAD JE IZVUKAO NA POVRŠINU RUKE SU MU ZADRHTALE: Ovo još nije viđeno, pogledajte ŠTA JE ULOVIO
.

Ribar Nino Mrvica ovih dana je uhvatio ribu veliki bucanj iz redova zrakoperki, koja je težila preko 200 kilograma, ovaj kojeg je Mrvica ulovio je prava beba, jer bucanj može premašiti i dvije tone. 

riba


Kako Nino ima kodeks kojeg poštuje i nedorasle ribe i one koje ne može komercijalno iskoristiti, vraća natrag u more, tako je bilo i s 200 kilograma teškim bucnjem.

– Uhvatili smo ovu ribu u akvatoriju Blitvenice i Žirja na dubini 75 metara u mriže carice, stajaćice. Imao je težinu oko 200 kg, naraste on u Jadranu i do tonu, a vani malo i više. U Kaliforniji je uhvaćen 2 ipo tone težak primjerak. Konretno mi je prvi put da sam uhvatio bucnja, ali egzotičnijih vrsta je bilo. Znala se kornjača uhvatit, pa bi je oslobodio i pustio, a pošto može duže bez zraka zasad sam ima sriću pa su sve bile žive.

Ne volim ubijat ono šta nije u svrhe prehrane i lkomercijalne svrhe. A za bucanj ne postoji tržište. Je li zaštićena vrsta ili nije, ne znam, ali ja sam ga pustio. Život je život, neka beštija živi, nemam potrebu zadržavati išta iz mora radi atrakcije. Puštamo sve što je malo, nedoraslo i nije sklono mriještenju jer triba i dogodine loviti i raditi, ali i ostaviti za buduća pokoljenja - ispričao je Mrvica za Morski.hr.

Često se u posljednje vrijeme priča da je ribe sve manje. Ima li je u Jadranu?

– Sigurno je nema kao u prošlim vremenima, prije 10, 20 ili  pogotovo100 godina, ali riba koju ja lovim ima fantastičmnu cijenu i svaki komad ribe je kao komad zlata. Tako da smo mi tragači zlata uz normalno, trud i veliki napor i rad. Ja nisam od onih koji nužno kukaju, ali kao u svakom poslu neke stvari mogu bit bolji i mi možemo definitivno biti bolji.

jadran

Je li više stranih vrsta u Jadranu?

– Imamo sve više invazivnih vrsta. Uhvatio sam kostoroga koji nije tipičan u Jadranu, a sad ga ima relativno dosta u odnosu na prije. Pojavio se i crv vatreni koji je prije obitavao na južmom dijelu Jadrana, a sad ga ima dosta i na srednjem jadranu. On dosta radi probleme na uhvaćenim ribama. Koliko mi je poznato, ni jedna riblja vrsta ga ne jede, iako je sličan ovom crvu na koje se love ribe. Kad ga uzmeš u ruku, peče kao žar od cigarete. Dosta nam štete radi na ulovu, pojede ih.

Što biste poručili kolegama, a pogotovo vikend ribarima željnim zarade?

– Treba biti obazriv prema moru koje nas hrani – kaže Nino Mrvica za Morski.hr između kratkog predaha i pripreme da ponovo isplovi sa svojim 9-metarskim ribarskim brodom Lucija na pučinu.


 

Ne propustite