Paljene svijeće ispred Predsjedništva Srbije u znak sjećanja na genocid

Aktuelno
Paljene svijeće ispred Predsjedništva Srbije u znak sjećanja na genocid
.

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava zapalili su sinoć svijeće u parku ispred Skupštine Beograda i Generalnog sekretarijata predsjednika Republike Srbije u znak sjećanja na žrtve u Srebrenici i pozvali vlasti u Srbiji da taj zločin nazovu genocidom.

Marko Milosavljević, ispred Inicijative, rekao je da se ovogodišnje sjećanje na žrtve odvija u atmosferi buke, galame i nepoštovanja ljudskog života i dostojanstva žrtava.

"Sve to je posljedica poricanja genocida i njegova relativizacija", rekao je Milosavljević, govoreći o grupi ljudi koja se okupila ispred aktivista inicijative, vikali i nosili transparent "Pobio vas Alija, vaš balija".

Milosavljević je rekao da su se nevladine organizacije i pojedinci okupili kako bi pokazali politiku života i poštovanja prema žrtvama.

"Naša zemlja je jedina na svijetu koja je odgovorna što nije spriječila genocid", a znala je da će se dogoditi, ukazao je on.

Ove godine, kao i godinama unazad, na istom mjestu stoje ljudi, a sada i nove generacije koje su spremne da pokažu da je moguće iskoračiti ispred vike, galame i buke i reći "žao nam je zbog žrtava", rekao je Milosavljević.

On je najavio da će sljedeće godine, u organizaciji Inicijative, Foruma ZDF i Nezavidnog društva novinara Vojvodine, godišnjica genocida biti obilježena performansom umjetnice Aide Šehović "Što te nema".

Milosavljević je izrazio nadu da se ta 25. godišnjica neće dogoditi bez poruke državnih vlasti iz Srbije da se u Srebrenici dogodio genocid.

Na performansu paljenja svijeća bili su i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške i Albanije, a aktivisti su nosili transparent "premladi da se sjećamo, odlučni da nikad ne zaboravimo".

Blizu dvadesetak mladića i žena okupilo se naspram aktivista Inicijative i uzvikivali da se niko ne sjeća i nikoga nije briga za srpske žrtve na Kosovu, a medijima su dovikivali "prostitutke".

Te dvije grupe razdvajao je kordon policajaca i nije bilo incidenata.

Ne propustite