UHAPŠENI U AKCIJI KARTEL: Braća iz Buća Potoka mozak operacije za uvoz kokaina u Evropu

Aktuelno
UHAPŠENI U AKCIJI KARTEL: Braća iz Buća Potoka mozak operacije za uvoz kokaina u Evropu
.

Braća iz Buča Potoka Mirza i Ervin Gačanin glavni su uvoznici kokaina iz Južne Amerike za tržište Evrope, saznaje se iz izvora bliskih istrazi u okviru međunarodne policijske akcije “Balkanski kartel”. 

sipa

Crno tržište 

Kako se navodi. oni su mozak operacija kad je u pitanju trgovina i šverc kokainom, prvenstveno iz Perua u Španiju, Holandiju, Belgiju… gdje je ova droga završavala na crnom tržištu. 

- Oni su glavni igrači iz BiH po pitanju uvoza droge - kaže izvor. 

Iz Tužilaštva BiH, koje s tužiocima iz Holandije koordinira akcijom, jučer je rečeno da “prikupljaju dokaze za krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za pranje novca u velikim iznosima putem ulaganja u nekretnine u više zemalja, a koji potiče kao nezakonita imovinska korist iz krijumčarenja narkotika”. 

Upravo su braća Gačanin, kako saznajemo, krijumčarenjem narkotika stekla milionske nekretnine u Sarajevu, Holandiji, ali i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Oni se, prema informacijama Tužilaštva, nalaze u Dubaiju, gdje imaju vrijedne nekretnine i vile. 

Tokom istrage u BiH, obavljen je pretres na sedam lokacija, pet u Sarajevu i dvije u Mrkonjić-Gradu. Saslušane su i četiri osobe, koje su posvjedočile da su primale upute o pohrani novca. 

sipa-ilu334

Saznaje se da su uhapšene Sarajlije Smail Šikalo i David Cufaj, koji su nedavno pali u Peruu sa dvije tone kokaina, bili njihovi glavni igrači. Izvori tvrde da su braća Gačanin angažirala i poslala Šikala i Cufaja prije nekoliko godina u Peru da vode akciju uvoza narkotika. Cufaj je prije toga, prema njihovoj naredbi, boravio u Holandiji. 

Pronađena droga 

Kokain, koji je početkom godine pronađen zakamufliran u kontejnerima u luksuznom naselju u gradu Truhuljo (Peru), poslužio je istražiteljima da sklope mozaik. 

Droga je morskim putem trebala biti prebačena u Evropu, gdje bi njena vrijednost na ulici premašila skoro 80 miliona dolara. Istražiteljima je upao u oči veliki broj pronađenih “cigli” kokaina, na kojima je bila oznaka BH, piše Avaz. 

kokain

Šta je rekao Smail Šikalo 

Ova velika istraga navodno je pokrenuta nakon svjedočenja Šikala, koji se nalazi u pritvoru. 

Vjeruje se da je on i otkrio istražiteljima za koga je tačno radio. To je razlog zašto je epicentar ove akcije u Holandiji, gdje je droga i trebala stići. Osim toga, tužioci vjeruju i da je blokiranih 400.000 KM braći Gačanin u Sarajevu pribavljeno od prodaje narkotika. 

Ne propustite