Dolina bijelih nišana ponovo u tišini

Aktuelno
Dolina bijelih nišana ponovo u tišini
.

Trideset i tri novoidentificirane žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici pronašle su smiraj u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, javlja Anadolija.

Nakon kolektivne dženaze i ukopa, kojem su prisustvovale hiljade ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine i šire, mezarje je opet u tišini. Bijeli nišani ponovno su sami da svjedoče o genocidu koji je počinjen padom Srebrenice.

Među nijemim svjedocima mogu se samo još vidjeti pojedinci, koji u tišini obilaze mezare srebreničkih žrtava i opraštaju se od najmilijih - muškaraca, dječaka i žena ubijenih u ljeto prije 24 godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari dosad su smiraj pronašle 6.643 žrtve genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Ukopana su 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta.

Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Ne propustite