SERGEJ IZJAVOM O GENOCIDU U SREBRENICI RAZBJESNIO SRBE: 'Želim ovo da vam svima kažem...'

Aktuelno
SERGEJ IZJAVOM O GENOCIDU U SREBRENICI RAZBJESNIO SRBE: 'Želim ovo da vam svima kažem...'
.

Predsjednik Pokreta slobodnih građana i glumac Sergej Trifunović izjavio je danas da je u Srebrenici počinjen genocid.

- Na današnji dan, postalo je pravilo da se političari određuju prema genocidu koji se dogodio u Srebrenici, neki prihvataju odluku Međunarodnog suda, neki se ograđuju, pa da se onda njihove izjave komentarišu. Zamenile su se teze, ovaj dan treba da bude posvećen žrtvama, sećanju na nešto što je mračan dio istorije, što ne smije da se ponovi - rekao je Trifunović i dodao:

- Ljudi koji se danas najviše deklarišu kao patriote imaju tu tendenciju da pod parolom svog patriotizma brane najmračniju deceniju naše istorije umjesto da vole svoju zemlju, i rade na tome da ljudima u njoj bude dobro. A biće nam dobro onda kad uspostavimo regionalni mir, onda kad niko sa ovih prostora ne bude posmatrao cijeli jedan narod kroz vizuru postupaka pojedinaca koji su bili zločinci - rekao je on i dodao:

- Zato na ovaj dan želim da još jednom ukažem poštovanje žrtvama genocida, jer to jeste bio genocid, kako su definisale Ujedinjene nacije kao međunarodni zločin namjernog potpunog ili djelimičnog uništavanja nacionalnih, etničkih, rasnih i religijskih grupa - poručio je Trifunović i nastavio:

- Da podsetim da blagostanje i uzajamno poštovanje ne možemo graditi bez zrelog osvrta na prošlost i konačnog otklona od zločinaca čiji su postupci imali katastrofalne posljedice - zaključio je Trifunović.

Danas se u Memorijalnom centru Potočari obilježava 24. godišnjice genocida koji se dogodio u julu 1995. godine u zaštićenoj zoni UN.

Na Memorijalnom groblju u Potočarima danas će biti sahranjeno još 33 žrtve.

Ne propustite