POTPUNI PREOKRET U FINIŠU! Vučić se povlači, a IME NASLJEDNIKA uzburkalo javnost!

Region
POTPUNI PREOKRET U FINIŠU! Vučić se povlači, a IME NASLJEDNIKA uzburkalo javnost!
.


Nije isključeno ni da u foto-finišu izbora za novo rukovodstvo SNS "u trku" uđe i neko iz drugog ešalona naprednjaka.


Aleksandar Vučić, najvjerovatnije od decembra, kad bi trebalo da bude održana Izborna skupština SNS, više neće biti na čelu naprednjaka, a u igri za njegovog nasljednika trenutno, kao najozbiljniji kandidati, figuriraju premijerka Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i gradonačelnik Novog Sada i potpredsjednik stranke Miloš Vučević, piše alo.rs.


Na široj listi potencijalnog novog šefa SNS, kako se spekuliše u političkim krugovima, za sada su i Nikola Selaković, koji trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara predsjednika Srbije, Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, ali i još jedna žena - Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS.

Nije isključeno ni da u foto-finišu izbora za novo rukovodstvo SNS "u trku" uđe i neko iz drugog ešalona naprednjaka, na primjer još neko od aktuelnih potpredsjednika stranke, poput Milenka Jovanova.

Vučić je i u ponedeljak poručio da ne planira da se kandiduje na skupštini koja bi trebalo da se održi do kraja godine:

- Nema sumnje da će slijedeće godine neko drugi preuzeti SNS. Mislim da je to najbolja politička stranka, pokušaću da pomognem da pobjedi na parlamentarnim izborima.


Najviše polemike u javnosti, ali i u samom SNS, otvorila je mogućnost da budući šef stranke bude premijerka Brnabić, koja je nedavno najavila da želi da uzme člansku kartu naprednjaka.

brnabic

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da sumnja da će Brnabićeva biti prvi Vučićev pik:

- Ona je u SNS prihvaćena kao tehnokrata, ne verujem da je doživljavaju ideološki bliskom. Mislim da kod izbora novog predsjednika može da bude i velikih iznenađenja. Vučić želi da "stvori" nekog ko bi mogao da ga naslijedi posle drugog predsjedničkog mandata, na koji će sigurno ići. Za sada tu ima više rivalskih igrača, ali niko tu nije ono što je Vučić bio kod Tomislava Nikolića. Vučić trenutno nema takvog igrača i čoveka takvog renomea. Mislim da će on sad postepeno stvarati nekog ko bi sutra mogao da bude nasljednik, ali to zahtjeva višegodišnji rad jer je za sada Vučićev autoritet neprikosnoven.

I analitičar Brano Radun smatra da će na čelo SNS doći neko ko je veteran naprednjaka i koga stranka doživljava kao "svog":

vucic-tanjug


- "Tipujem" na nekog od ljudi iz vrha stranke, na primjer nekog od potpredsjednika ili nekog ko obavlja neku drugu važnu stranačku funkciju i ko je deo najužeg Vučićevog tima.

Naprednjaci protiv odlaska

Među visokim funkcionerima SNS postoji jedinstven stav da Vučić ne treba da napušta kormilo stranke. Marko Đurić u ponedeljak je poručio da je Vučić kamen temeljac naprednjaka i da uživa podršku svakog člana te stranke, koja ne želi da razmatra opciju njegovog odlaska sa mesta predsednika:

- Ne želim da razmišljam u drugom pravcu osim da nastavimo zajedno da se borimo i da radimo ono što smo radili od 2008. - rekao je Đurić.
(alo.rs)

Ne propustite