"Teška svađa je bila razlog zbog kog rođena braća udaljili nisu komunicirali mjesecima, a onda jednoga dana ...."

Kiosk
"Teška svađa je bila razlog zbog kog  rođena braća udaljili nisu komunicirali mjesecima, a onda jednoga dana ...."
.

Nekada smo zbog nebitnih stvari skloni da se udaljimo od onih mnogo bitnijih i vrijednijih. Ova priča će vas potaknuti na razmišljanje o pravim vrijednostima.

Dva brata koja su živjela na susjednim farmama su se mnogo voljela i uvijek su pomagali jedan drugom. Onda se u prvih 40 godina njihovog života, desila teška svađa zbog koje su se udaljili. Nisu komunicirali mjesecima.

starac-zarobljen-zatocen-foto-shutterstock-1471038026-968629

Jednoga dana je na vrata starijeg brata pokucao jedan čovjek. Čovjek je nosio stolarski i alat i tražio je posao. Na šta mu je stariji brat odgovorio:

„Vidiš onu kuću s druge strane potoka? Tamo živi moj brat, a između nas je bila i jedna livada. On je počeo nešto kopati da bi me nervirao i sad je tu potok. Posao će ti biti da napraviš ogradu visoku 2 metra da ne gledam ni njega ni njegovu kuću, razumiješ?“

„Razumijem“- odgovorio je stolar.

Stolar je završio posao, a stariji brat se iznenedio. Umjesto ograde, stolar je napravio most koji je spajao farme. Sa druge strane mosta se približavao mlađi brat, rekao je:

„I poslije svega što sam ti uradio ti si napravio most. Svaka čast stariji brate“.

most

Braća su se pomirila i shvatili su besmislenost svađe. Zahvalili su se stolaru i tražili da ostane gost kod njih na nekoliko dana, a on je samo odgovorio:

„Hvala na pozivu, ali moram da gradim još mostova“.

(hayat.ba)

Ne propustite