Nećete moći da vjerujete koja su trenutno NAJPOPULARNIJE IMENA BEBA U BOSNI I HERCEGOVINI: Dominiraju junaci nacionalne historije!

Bosna i Hercegovina
Nećete moći da vjerujete koja su trenutno NAJPOPULARNIJE IMENA BEBA U BOSNI I HERCEGOVINI: Dominiraju junaci nacionalne historije!
.

Svjedoci smo da je u Bosni i Hercegovini zadnjih decenija trand davanja imena djeci koja vuku korjene iz religije i historije. Trend je nastavljen i u protekloj godini, u šta smo se mogli uvjeriti analizirajući najfekventnija imena zapisana u matičnim knjigama rođenih.

kraljevska-beba-9545dd8a275a328341acf24176223480-view-article-new

Davanje imena novorođenoj djeci na vrlo jaasan način simbilizira povratka religiji i nacionalnim korijenima kod sva tri konstitutivna naoda u BiH.

U prošloj godini među najpopularnijim imenima u Bosni i Hercegovini, našla su se imena iz svetih knjiga, kao i imena historijskih ličnosti nacionalne historije i mitova, prenosi Slobodna Bosna.

Popularna bošnjačka muška i ženska imena korjene imaju u muslimanskoj tradiciji i spominju se u Kur'an-u. Statistika pokazuje da su u prošloj godini najpopularnija ženska bošnjačka imena bili Sara, Amina, Merjem, Asija, Esma.

Najpopularnije ime Sara na arapskom znači "ona koja donosi sreću gledateljima, vesela i radosna", a najviše je birano zbog toga što je to bilo ime supruge hazreti Ibrahima a.s., odnosno majke hazreti Ishaka a.s.

Najpopularnija muška bošnjačka imena u prošloj godini su bila Ahmed, Daris, Amar, Davud, Adin. Ime Ahmed na arapskom znači "mnogo hvaljen, stalno zahvalan Bogu", ovo ime je također jedno od Poslanikovih imena.

beba-zeljeznicka-stanica

Među Hrvatima u Bosni i Hercegovini najpopularnija ženska imena su Marija, Ana, Petra, Iva, Lucija. Marija (lat. Maria) je latinska forma hebrejskog imena "Mirjam", to je bilo ime Isusove majke i simbol je čiste i duboke ljubavi.

Najpopularnija muška imena kod Hrvata u Bosni i Hercegovini su biblijska imena: Luka, Ivan, Marko, Josip, Petar. Ime Luka znači svjetao, bijel, ali je i ime jednog od avađelista u Bibliji (Evanjđelje po Luki).

beba1

Ženska imena koja su u prošloj godini bila popularna u RS-u su Marija, Ana, Sofija, Milica, Sara. Kod Srba se najčešće koriste imena iz Biblije, ali i imena historijskih ličnosti.

Popularna muška imena u RS-u su Stefan, Nikola, Luka, Lazar, Pavle. Ime Stefan ima grčko porijeklo što znači "vijenac" ili "kruna", a djeci se najčešće daje po Stefanu Nemanji, kao i zbog toga što su svi Nemanjići svom imenu dodavali Stefan (Stefan Prvovenčani, Stefan Radoslav, Stefan Vladislav, Stefan Uroš I, II, III, IV, V).

Ne propustite