UPOZORENJE METEOROLOGA, STIŽE ŽESTOKO ZAHLAĐENJE: Bit će oluje, grmljavine, grada EVO DOKAD ĆE TRAJATI!

Region
UPOZORENJE METEOROLOGA, STIŽE ŽESTOKO ZAHLAĐENJE: Bit će oluje, grmljavine, grada EVO DOKAD ĆE TRAJATI!
.

Ukoliko ste planirali na put u Hrvatsku, vrijeme je da se predomislite.

Širom Hrvatske danas će biti toplije pa će na snazi biti umjerena opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, no vrućina će već sutra popustiti u dijelu zemlje, a u idućoj sedmici posvuda.

Naime, početak vikenda obilježit će obilje sunčana vremena. U nedjelju će početi promjenjivije razdoblje, a vrućih dana u drugom dijelu tjedna, bar do vikenda, u mnogim predjelima neće ni biti, javlja HRT u svojoj prognozi vremena.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas će diljem zemlje biti pretežno sunčano i vruće. Popodne i navečer su u zapadnim predjelima unutrašnjosti mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar većinom slab jugozapadni, na Jadranu i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura većinom između 30 i 35 °C.

lovci-na-oluje5

(Printscreen)

Jače pogoršanje očekuje se sutra. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu bit će promjenjivo, a pljuskova i grmljavine može biti već prijepodne. U drugom dijelu dana moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. 

U Dalmaciji će prevladavati sunčano, a poneki pljusak moguć je prema kraju dana, izglednije na sjevernom dijelu. Na kopnu će puhati umjeren jugozapadnjak, ponegdje u gorju i s jakim udarima. Na Jadranu većinom umjereno jugo i jugozapadnjak koje će prema večeri na sjevernom dijelu zamijeniti bura. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 20, na Jadranu između 20 i 24, a najviša dnevna većinom između 28 i 33 °C.

"Promjena će biti žestoka"

Portal Istramet javlja kako će promjena koja stiže u nedjelju biti žestoka. "U nedjelju stiže izražena hladna fronta, no iako će ona brzo protutnjati našim područjem, iduće sedmice donosi nove nestabilnosti i neverine", napominju.

"Prognoza olujnih parametra upućuje na iznimno visok CAPE (konvektivna raspoloživa potencijalna energija), veliki shear - smicanje vjetra između ploha uz nizak Lifted index. U takvom stanju atmosfere lokalno može biti jakog nevremena, a nije isključena ni krupna tuča kao ni pojava pijavica na moru", najavljuju iz Istrameta.

nevrijeme-hrvatska

(Printscreen)

DHMZ je putem Meteoalarma cijelu unutrašnjost i sjeverno primorje tijekom nedjelje stavio pod narančasti alarm s obzirom na najavljene grmljavinske oluje praćene snažnim vjetrom i tučom. Ostatak države je pod žutim alarmom.

Nestabilno vrijeme nastavlja se i sljedeće sedmice, a od utorka temperature zraka dodatno će se sniziti. Iako ćemo i dalje govoriti o ljetnim vrijednostima, one će biti značajno niže u odnosu na proteklo razbolje. Takvo stanje možemo zahvaliti prodoru hladne zračne mase sa sjeveroistoka kontinenta i popuštanju vruće azorske anticiklone.

Zahladnjenje će se naročito osjetiti u unutrašnjosti zemlje, dok će na Jadranu, posebno u Dalmaciji, biti značajno toplije uz manje temperaturno odstupanje, no kao i u Istri i na Kvarneru, bit će lokalnih neverina.

 

Ne propustite