Komisija proglasila tri dobra nacionalnim spomenicima BiH

Objavljeno:27.06.2019 - 13:40
A A A Times Arial

Foto: Arhiv

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegpovine proglasila je Crkvu pokrova Bogorodice i Crkvu Vaznesenja Hristovog u Konjskom-Zupci u Trebinju te Zbirku antičkih i srednjovjekovnih kamenih spomenika u Zemaljskom muzeju BiH nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj sjednici predsjedavajući i članovi Komisije Amir Pašić, Radoje Vidović i Goran Milojević zaključili su da se "Prahistorijska gradina, srednjovjekovni i osmanski grad Sokolac u selu Sokolcu, općina Bihać" skine sa Liste ugroženih spomenika BiH jer je spomenik restauriran.

Komisija je donijela odluke o izmjeni i dopuni sedam odluka pojedinačno proglašenih nacionalnih spomenika koji se nalaze na prostoru historijskog urbanog krajolika Mostara.

U procesu revalorizacije odlučeno je da se pristupi donošenju nove odluke za "Historijski urbani krajolik Mostara" kojom je zamijenjena postojeća odluka za "Historijsko gradsko područje Mostara".

Granice dobra su zadržane, a posmatranje prostora kao krajolika zasnovano je na Odluci UNESCO-a o upisu lokaliteta na Listu svjetskog naslijeđa i aktuelnim preporukama UNESCO-a za valorizaciju pejzaža i nematerijalnog naslijeđa kao neodvojivih i sastavnih dijelova graditeljskih područja.

Posmatranjem prostora kao krajolika, uz potrebu odgovora na probleme i izazove s kojima se lokalitet suočava neminovno je dovelo do potrebe za uspostavom novih mjera zaštite i izmjene predmeta pravne zaštite.

Mjere zaštite su usklađene sa aktualnim preporukama UNESCO-a, Pravilnikom i Smjernicama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Usvojene su i izmjene Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju graditeljske cjeline-Partizansko spomen-groblje u Mostaru, nacionalnim spomenikom BiH, a odnose se na redefiniranje mjera zaštite, prenosi Fena. 

Također, usvojene su izmjene odluka koje se odnose na proglašenje mjesta i ostataka graditeljske cjeline-Savska (Atik) džamija u Brčkom, na proglašenju mjesta i ostataka historijskog spomenika-Stara drvena džamija u Miljevićima i područja i ostataka historijskog spomenika -Crkva sv. Georgija (Đurđevica) u Gomiljanima nacionalnim spomenikom BiH.

Prvobitne odluke za navedene džamije i crkvu odnosile su se na zaštitu mjesta i ostataka. Objekti su u međuvremenu u cijelosti rekonstruirani i revitalizirani te se izmjenama i dopunama odluka štite kao građevine, a ne kao mjesta i ostaci.

Usvojene su i dopune Prijedloga odluke o proglašenju historijske građevine - Vijećnica u Brčkom, nacionalnim spomenikom BiH te odluke o proglašenju historijske građevine - Vijećnica u Novom Gradu, nacionalnim spomenikom BiH.

Na oba nacionalna spomenika provedene su mjere zaštite i objekti su restaurirani, te se izmjene i dopune odluka odnose na redefinirane mjere zaštite restauriranih objekata.

Na današnjoj sjednici Komisija je donijela odluke o neispunjavanju kriterija za proglašenje sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH - Stara vodenica Knežina na Sokocu te džamija Teočak Centar, Jasikovac i Husejnovići u Teočaku, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

 

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!