Evropske zemlje kritikovale Iran i SAD

Aktuelno
Evropske zemlje kritikovale Iran i SAD
.

Evropske zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a kritizirale su u zajedničkoj izjavi ponašanje Sjedinjenih Država glede nuklearnog ugovora (JCPOA) potpisanog u Beču 2015., kao i najavu Irana da će uskoro prestati ispunjavati neke svoje obveze.

"Očuvati ugovor JCPOA i rezoluciju 2231 je važnije nego ikad", ističu u izjavi Poljska, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Estonija koja 1. siječnja 2020. od Poljske preuzima predsjedanje Vijećem sigurnosti.

"Žao nam je što je SAD - pošto se 8. maja 2018. povukao iz ugovora - ponovo uveo sankcije i poslije odbio primijeniti izuzeće" na projekte koji su u skladu s JCPOA-om. "Takve se odluke kose sa zadaćom JCPOA-e i s rezolucijom 2231", ističe se u izjavi objavljenoj nakon sastanka Vijeća sigurnosti na kojemu se raspravljalo o provedbi nuklearnog ugovora.

Izrazivši svoju "krajnju zabrinutost" zbog nedavne najave Teherana da će uskoro prestati ispunjavati neke svoje obveze, Europljani "odlučno pozivaju Iran da nastavi u cijelosti provoditi svoje ugovorne obveze i da ne poduzima mjere" kako bi ih se oslobodio.

Iran je objavio da će 7. jula prestati poštovati ograničenja na koja je pristao u vezi sa "stupnjem obogaćivanja uranija" (Bečkim ugovorom je bilo ograničeno na 3,67 posto) i mogao bi nastaviti rad na projektu izgradnje teškovodnog reaktora u Araku koji je bio zaustavljen.

"Francuska, Njemačka i Velika Britanija uz potporu Europske unije i drugih zemalja članica trenutačno dovršavaju uvođenje Instexa - mehanizma koji treba olakšati legitimnu trgovinu s Iranom", dodaje se u europskoj izjavi.

Iran optužuju da razvija projektile koji mogu nositi bojne nuklearne glave, ali Teheran tvrdi da je njihova namjena obrambena i konvencionalna. Iran usto sumnjiče da naoružava pobunjene Houthije u Jemenu i prenosi im obavještajne podatke, što također niječe.

Ne propustite