Erdogan želi s Trumpom i Putinom razgovarati o Siriji

Aktuelno
Erdogan želi s Trumpom i Putinom razgovarati o Siriji
.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je u srijedu da će na predstojećim sastancima s američkim i ruskim predsjednikom, Donaldom Trumpom i Vladimirom Putinom, razgovarati i o pitanju Sirije.

Odgovarajući na pitanje o mogućim američkim sankcijama prema Ankari, on je istaknuo da nije upoznat s time da su članice NATO-a počele kažnjavati jedna drugu, prenosi Anadolija.

"Na sastancima s Trumpom nisam stekao takav dojam", rekao je Erdogan prije polaska na summit lidera G20, koji će se održati u Osaki.

Summit će biti održan 28. i 29. lipnja, a mnogi stručnjaci smatraju da je skup prilika da se pošalje snažan signal podrške multilateralizmu i protivljenja unilateralizmu i protekcionizmu u svijetu.

Očekuje se da će mnogi svjetski lideri na summitu tražiti konsenzus i rješenja za promociju globalnog trgovinskog rasta, unaprjeđenje svjetskog ekonomskog razvoja i globalnog upravljanja.

Erdogan je ponovno upozorio na prava ciparskih Turaka, govoreći o bušotinama u istočnom Mediteranu.

"Svi koji žive na otoku Cipar imaju pravo na more. Ne možemo se složiti ako kažete 'mi ćemo ga staviti pod kontrolu južnog Cipra'", rekao je turski predsjednik.

Turska smatra da njeni sunarodnici na Cipru imaju pravo na ista prava kao i svi drugi na tom otoku, posebno na pitanju kakvo je nafta u istočnom Mediteranu, konstatira Anadolija.

 

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite