UPALJEN CRVENI METEOALARM: Toplinski val je SVE BLIŽE, stručnjaci upozorili 'NE IZLAZITE, AKO NE MORATE', EVO ŠTA NAS ČEKA

Region
UPALJEN CRVENI METEOALARM: Toplinski val je SVE BLIŽE, stručnjaci upozorili 'NE IZLAZITE, AKO NE MORATE', EVO ŠTA NAS ČEKA
.

Zbog opasnosti od vrućina Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske podigao je upozorenje zbog vrućine na najvišu razinu, za jug zemlje.

S obzirom na to da je na jugu Jadrana prošlu noć bio čak 25 stupnjeva, i još k tome temperature rastu iz sata u sat (trenutačno je ondje 35), meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda podigli su upozorenje na vrućinu, na najviši, crveni stupanj.

I ostatak zemlje je pod alarmom, no žutim i narančastim, piše 'Dnevno.hr'.

Toplinski val može ugroziti zdravlje ljudi. Naime, kada temperature prelaze kritične vrijednosti, povećana je opasnost od smrti, zbog čega je uveden sustav upozorenja na opasnost od vrućine.

dhmz-768x611

Vrućina će sutra doseći svoj vrhunac, jer će nam nastaviti pritjecati vrlo topao zrak sa sjevera Afrike. Temperature bi se sutra mogle približiti brojci 40, i srušiti rekorde. I noći bi mogle biti izrazito vruće jer se nerijetko neće spuštati ispod 25 stepeni.

S obzirom da na to da će se zrak još zagrijati, a sutra tijekom dana će nam se približiti hladna fronta, s kojom će upasti i ponešto vlage, atmosfera bi mogla vrlo burno reagirati.

Sutra navečer, i u noći na petak u dijelovima unutrašnjosti, na širem riječkom području, u Gorskom kotaru, moguće je izraženije nevrijeme.

wegtqwrg-768x340

Kako su parametri nestabilnosti izraženi, lokalno izraženije pljuskove mogla bi pratiti jaka grmljavinska aktivnost i tuča.

Nakon toga očekujemo manje vruće prilike diljem zemlje, ali kako će zapuhati bura, porast će opasnost od šumskih požara, koja je već sada vrlo velika, na jugu Jadrana.

(Foto: Screenshot)

Ne propustite