DRAMA U HRVATSKOJ, TURISTI EVAKUISANI: Vanredno stanje, POLICIJA OPKOLILA PODRUČJE, evo šta se događa!

Region
DRAMA U HRVATSKOJ, TURISTI EVAKUISANI: Vanredno stanje, POLICIJA OPKOLILA PODRUČJE, evo šta se događa!
.

U centru Raba utvrđena je prisutnost plina još u ponedjeljak navečer. Stvorio se opasni plinski džep, a koncentracija plina i u srijedu ujutro nepromijenjena je i postoji opasnost od eksplozije. Stanovnici, njih oko 80, evakuisani su.

Plin u zraku primijećen je na području historijske gradske jezgre, oko dijela Kaldanca (Hotel Arbiana, Plovanova ulica, Ulica biskupa Draga), a sve se intenziviralo sinoć. Na terenu su policija, vatrogasci i rapska civilna zaštita.

Kako je u srijedu ujutro za N1 potvrdio zapovjednik DVD-a Rab Milivoj Ličina, evakuisano je 80-ak ljudi.

"Nažalost, koncentracija plina i jutros je nepromijenjena, pokazuju mjerenja koja provodimo. Mi pokušavamo izvjetriti taj džep plina koji se stvorio, mjerimo koncentraciju i brinemo o sigurnosti građana. Na području koje je u opasnosti građana nema", kaže  zapovjednik.

Kad će se koncentracija početi smanjivati ne može se prognozirati, rekao nam je Ličina.

rab

Foto:  Igor Soban/PIXSELL

Vatrogasci su neprestano na terenu, a na tom području izlažu se opasnosti, rekao nam je, no "nema drugog načina. Kad naiđete na džep plina koji pokazuje eksplozivnu koncentraciju vatrogasac tu mora biti", govori za N1.

Plin propan-butan

"Riječ je o plinu propan-butan. Nakon što smo ustanovili da je riječ o koncentraciji plina koja može eksplodirati plin krenuli smo u evakuisanje stanovnika. Dio stanovnika evakuisan je još sinoć, a veći dio danas nakon konstantnih mjerenja, tokom noći i tokom dana", rekao je sinoć zapovjednik DVD-a Rab.

Poznat je i uzrok curenja plina koji je ispod stare gradske jezgre Raba stvorio bazen plina.

"Došlo je do puknuća plinskog cjevovoda i kroz tu je rupu plin iscurio u zemlju. Mi ispod gradske jezgre imamo jezero plina. Uspjeli smo ograničiti kretanje i sad možemo samo čekati da prirodi odradi svoje i da se ta koncentracija očisti. Ozračujemo unutarnje otvore, kanalizacijske otvore i konstantno mjerimo koncentraciju plina.

Policija s Raba je na terenu, oni su fizički postavili prepreke. Policajci su na terenu i osiguravaju područje. Stožer civilne zaštite Grada Raba kontinuirano prati situaciju, koordinira sa svim službama na terenu, te će o daljnjem razvoju situacije obavijestiti javnost, poručili su iz Stožera civilne zaštite grada Raba.

Ne propustite