"Kad je u postupku razvoda naš sin odlučio da želi živjeti s ocem, to me jednostavno dotuklo..."

Kiosk
"Kad je u postupku razvoda naš sin odlučio da želi živjeti s ocem, to me jednostavno dotuklo..."
.

Tko je bolji roditelj? Tko će imati 'zadnju riječ' u donošenju važnih odluka oko kojih se ne može postići dogovor? Što ako se jedan od roditelja preseli u inozemstvo ili želi dijete odvesti u drugu zemlju? S kim će dijete živjeti, a tko će imati samo dozvolu povremenog viđanja i druženja? Ova i slična pitanja često su predmet spora između dvoje ljudi koji su se nekada voljeli, a sada su u postupku razvoda, a samim time i borbe oko skrbništva nad djecom. Kako da iz te bitke svi izađu kao pobjednici?

Zajedničko skrbništvo najbolje je rješenje za djecu, reći će većina psihologa uz, naravno, preduvjet da roditelj po svojem ponašanju nije opasan za dijete. Unatoč tomu, mnogi roditelji ne uspijevaju se dogovoriti, pa - umjesto da naprave sve u interesu djeteta - oni ta mala, nedužna bića koriste kao poligon za dokazivanje vlastite (nad)moći.

razvod-ns

- Godinama sam bila u lošem braku i kad mi je suprug rekao da želi razvod, laknulo mi je. Iako sam i sama razmišljala o tome mjesecima, jer sam shvatila da nemamo budućnosti, bilo me je strah njegove reakcije. Bojala sam ga se. No kad je u postupku razvoda naš sin odlučio da želi živjeti s ocem, to me jednostavno dotuklo. Slatkorječivost bivšeg partnera, njegova pusta obećanja i, u konačnici, činjenica da ima novaca, doprinijeli su tome da je naš tinejdžer donio takvu odluku. Mislila sam da to neću preživjeti, no odlučila sam biti najbolja majka što mogu; truditi se da moje frustracije ne ugroze naš odnos, tako da danas, iako on službeno živi s ocem, moj sin provodi puno vremena sa mnom i mogu reći da imamo izvrstan odnos -, kaže 45-godišnja H. iz Zagreba.

Dodjeljivanje skrbništva je neka vrsta priznanja da je roditelj dobar roditelj, a nedodjeljivanje skrbništva često se doživljava kao neka vrsta osude. Borba za skrbništvo i raspored oko toga tko će kada biti s djecom, često je težak ispit za roditelje, no još je teži za djecu. Iako loš muž ne mora značiti ujedno loš otac, mnogim majkama to je teško shvatiti. Iako su se do sada djeca dodjeljivala isključivo majkama - ta se odluka gotovo podrazumijevala - u posljednje vrijeme sve je više očeva koji nakon razvoda žele skrbništvo nad djecom. U tom ratu za dijete, koje se vodi u ime ljubavi prema djetetu, dijete postaje ratni plijen i to je najgori mogući scenarij.

1226393-razvod-profimedia-0163825117-ls

Kad su poznate osobe u pitanju, bitka za djecu vodi se još prljavije, jer nitko ne želi na bilo koji način ugroziti svoj imidž u javnosti. Posljednje vrijeme svjedočili smo bespoštednoj bitki glumačkog para Angeline Jolie i Brada Pitta. 

Slavna glumica navodno je željela u potpunosti zabraniti viđanje djece nekadašnjem suprugu, optuživši ga za zlostavljanje. Kako bi se unaprijed zaštitila od eventualnih problema i medijskog rata, Angelina je navodno Bradu još u predbračnom ugovoru ponudila oko 130 milijuna KM kako bi se odrekao skrbništva, piše portal Roditelji.hr. 

Iako su Marc Anthony i Jennifer Lopez, barem za javnost, zakopali ratne sjekire, i njihov razvod braka nije prošao glatko: on je, naime, traži zajedničko skrbništvo nad blizancima Maxom i Emmom, no pjevačica i glumica radije je htjela glavnu riječ dati sebi.

rastava-braka-razvod-divorce-romansa-net

No ima i pozitivnih primjera kad je razvod slavnih u pitanju: zvijezda tinejdžerske serije Beverly Hills, plavokosa Jennie Garth, kad se nakon 11 godina braka razvela od supruga Petera Facinellija, par se u trenu, bez medijske pompe, dogovorio oko podjele skrbništva nad njihove tri kćeri.

Ne propustite