PROŠLE GODINE TOPLOTNI VAL U EVROPI ODNIO NEKOLIKO HILJADA ŽIVOTA , OVE GODINE OČEKUJU JOŠ VEĆE VRUĆINE KOJE ĆE POGODITI I NAŠU ZEMLJU

Region
PROŠLE GODINE TOPLOTNI VAL U EVROPI ODNIO NEKOLIKO HILJADA ŽIVOTA , OVE GODINE OČEKUJU JOŠ VEĆE VRUĆINE KOJE ĆE POGODITI I NAŠU ZEMLJU
.

Zahlađenje u popodnevnim satima koje se prognozira za Bosnu i Hercegovinu, očekuje se i u ostatku regiona.

Ipak, potencijalno rekordan toplotni udar očekuje se u većem dijelu kontinentalne Europe iduće sedmice, uz temperature koje će se u pojedinim gradovima popeti do 38 stepeni, a u najtoplijim područjima i do 40 stepeni, podaci su meteorološkog servisa AccuWeather.

sunce-640x358

Pripremite se, stiže velika promjena vremena sa kišom, grmljavinom i gradom

Kombinacija oluje preko Atlantika i visokog pritiska kroz srednju Europu povući će veoma vruć zrak iz Afrike prema sjeveru, što će dovesti do potencijalno opasne vrućine u velikom dijelu zapadne i srednje Europe, pojašnjava meteorolog AccuWeather.

To će se svakako odraziti i na našu regiju gdje se u pojedinim dijelovima također očekuju visoke temperature.

U Francuskoj se od ponedjeljka očekuju temperature između 35 i 40 stepeni, a koje vjerovatno neće padati ispod 20 stepeni tokom noći.

Francuski ministrica zdravstva Agnes Buzin upozorila je lokalne vlasti, bolnice i domove penzionera da budu u visokoj pripravnosti, ističući da je toplotni val prošlog ljeta rezultirao sa 1.500 smrtnih slučajeva.

sunce

Meteorolozi u Njemačkoj rekli su kako postoji 50 posto šanse da temperature dostignu 40 stepeni te da je moguće i obaranje nacionalnog temperaturnog rekorda od 40,3 stepena celzijusa, koliko je izmjereno u Bavarskoj 2015. godine.

AccuWeather ističe da će gradovi od Madrida do Berlina, uključujući Pariz, Bruxelles i Frankfurt, vjerovatno doživjeti višednevni toplotni udar u prvoj polovici sedmice, pri čemu se visoke temperature očekuju dalje na istoku, u Bukureštu, Beču, Budimpešti, Beogradu i Sofiji.

Ne propustite