Niko ne smije da saopći istinu roditeljima ali je ZDRAVSTVENO STANJE DJECE U BIH ZABRINJAVAJUĆE

Aktuelno
Niko ne smije da saopći istinu roditeljima ali je ZDRAVSTVENO STANJE DJECE U BIH ZABRINJAVAJUĆE
.


Djeca u BiH nalaze se na trećem mjestu u Evropi po gojaznosti, dok trećina djece u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu ili je debela, rečeno je na Kongresu za debljinu, koji se održava u Mostaru.

Dekan Medicinskog fakulteta u Mostaru Milenko Bevanda ocijenio je da je gojaznost, uz pušenje, postala najveća "pošast i jedan od najvećih javno-zdravstvenih problema".

vakcinacija-djeca-fbih-28


Bevanda je naveo da prekomjernu težinu prati niz posljedica, od dijabetesa do problema u kardiovaskularnom, probavnom i muskulatorno-skeletnom sistemu.

Predsjednik Društva za debljinu BiH Fuad Pašić upozorio je da debljina skraćuje život i predstavlja rizik za brojne bolesti.

- Životni vijek je kraći između 10 i 12 godina kod dvadesetogodišnjaka koji ima indeks tjelesne težine iznad 40 u odnosu na vršnjaka koji ima normalnu tjelesnu težinu - objasnio je Pašić.

On smatra ključnim početi kampanju među djecom u predškolskom i školskom uzrastu kako bi se promovisao zdrav život.

 

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Rijeci Davor Štimac, koji je i predsjednik Evropske asocijacije za gastroeneterologiju, endoskopiju i nutricionionizam, rekao je da je stalno primjetan porast broja prekomjerno teške djece.

Štimac je naveo da je u posljednjih petnaestak godina broj prekomjerno teške i debele djece u Hrvatskoj porastao za 15 odsto, prenose hrvatski mediji.

 

djeca3
- Došli smo do alarmantnih podataka po kojima je gotovo svako treće dijete prekomjerno teško ili debelo. To je zabrinjavajuće - rekao je Štimac.

Prema njegovim riječima, istovremeno je u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina zaustavljen taj trend kod odraslih zbog kampanja kojim se upozoravalo na štetnost prekomjerne težine.

Ne propustite