Istraživanje OSCE-a: Četiri od deset žena u BiH iskusilo nasilje

Aktuelno
Istraživanje OSCE-a: Četiri od deset žena u BiH iskusilo nasilje
.

Četiri od deset žena u Bosni i Hercegovini iskusilo je psihološko, fizičko ili seksualno nasilje, pokazalo je istraživanje koje je danas u Sarajevu predstavila Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

OSCE je istraživanje o dobrobiti i sigurnosti žena u Bosni i Hercegovini sačinio 2018. godine s ciljem prikupljanja uporedivih podataka o različitim oblicima nasilja koje žene doživljavaju tokom čitavog života.

Analiza se bavila i nasiljem koje žene doživljavaju u konfliktnom i nekonfliktnom okruženju i uticajem koji nasilje ima na žene i na društvo u širem smislu, uključujući i njegove trajne posljedice.

Rezultati za Bosnu i Hercegovinu pokazuju da tri od pet žena smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava u njihovim zajednicama.

Četiri od deset žena u BiH izjavile su da su iskusile psihološko, fizičko ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine života, od strane partnera ili drugih osoba.

Gotovo polovina ispitanih žena smatra da je nasilje u porodici privatna stvar, a više od 40 posto njih ne zna šta treba činiti ako dožive nasilje.

Većina žena ne prijavljuje nasilje koje doživi, navodeći sram, materijalnu ovisnost/probleme, nedostatak informacija, nepovjerenje u službe i, u konačnici, strah, kao razloge zbog kojih ne prijavljuju nasilje relevantnim institucijama, prenosi Anadolija. 

"Nasilje nad ženama je društveni, a ne individualni problem. Iako se oblici nasilja nad ženama mogu vremenom promijeniti, njegovi glavni uzroci su duboko ukorijenjeni u našim društvima", istakao je Miroslav Lajčak, predsjedavajući OSCE-a tokom zvanične posjete BiH i dodao:

"OSCE prepoznaje nasilje nad ženama i kao individualnu prijetnju i kao prijetnju sigurnosti u širem smislu i obavezao se na borbu protiv ovakvog nasilja, što je i istaknuto u prošlogodišnjoj važnoj odluci Ministarskog vijeća o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama. Nasilje nad ženama i djevojkama se više ne smije zanemarivati".

Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, kazala je kako bi ovu studiju trebalo smatrati pozivom na akciju.

"Situacija u BiH je složena jer ne postoji jedinstven strateški ili usklađen zakonodovani okvir na polju borbe protiv rodno zasnovanog nasilja. Zbog toga će Agencija za ravnopravnost spolova BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nastaviti da rade na osiguranju ravnopravnog sistema prevencije i zaštite žrtava nasilja u našoj zemlji, usklađivanjem zakonodavnog i institucionalnog okvira s ciljem osiguranja zaštite, statusa i pristupa službama za žrtve nasilja", izjavila je Filipović-Hadžiabdić.

Studija je provedena u sedam država članica OSCE-a: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Moldaviji i Ukrajini i na Kosovu.

Više od 15.000 žena ispitano je o različitim oblicima nasilja koje su doživjele tokom čitavog života. U istraživanju u BiH je učestvovala 2.321 žena u starosnoj dobi između 18 i 74 godine.

 

(Novi.ba/Agencije) 

 

Ne propustite