LJEKARI U SRBIJI ŠOKIRANI PRIZOROM: Ženi iz stomaka izvadili tumor težak 50 KILOGRAMA, mislila da se udebljala!

Zanimljivosti
LJEKARI U SRBIJI ŠOKIRANI PRIZOROM: Ženi iz stomaka izvadili tumor težak 50 KILOGRAMA, mislila da se udebljala!
.

Veliki poduhvat hirurškog tima Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, uspjeli su da odstrane ginekološki tumor koji je zahvatio oba jajnika i matericu veličine koju u toj ustanovi ne pamte.

Žena koja ima 45 godina je mislila da se ugojila, i da je leđa bole zbog išijasa. Iz Šapca je hitno prebačena u Beograd. U trenutku kada je primljena u tu ustanovu, imala je 150 

kilograma. Zbog težine intervencije ali i njenog opšteg stanja, hirurški tim Urgentnog centra bio je u sali duže od tri sata, javlja 'Srpskainfo.com'.

- Uspjeli smo da napravimo, možda za sada najveće vađenje tumora koje je urađeno u Urgentnom centru za sve ovo vrijeme postojanja Centra. Izvađena su dva ogromna ginekološka tumora, jedan slobodan lijevi jajnik sa tumorom i drugi, koji je hvatao jajnik, matericu i tumorsku masu. Oba tumora su težine između 45 i 50 kilograma, tako da pacijntkinja u suštini nije bila gojazna, nego su to bile tumorske mase koje su pravile njoj ogromne bolove, probleme sa radom crijeva – rekao je doktor Vladimir Vukojević, hirurg Urgentnog centra.

U hirurškom timu bilo je pet ljekara, anesteziolozi i konsultant-ginekolog iz Klinike u Višegradskoj.

-Potrebno je voditi računa da se ne povrede okolne strukture, jer nikada se ne zna na šta će čovjek da naiđe, zbog toga što je ekspanzivan rast u pitanju. Ovakav tumor nisam vidio, ne, ali postoji svakako, opisano je u literature - kaže dr Dušan B. Jovanović, hururg Urgentnog centra koji ima dugogodišnje iskustvo i u zemlji i u inostranstvu.

Pacijentica se oporavlja, nije htjela da govori za RTS, tako da nismo uspjeli da saznamo kada je posljednji put bila kod ginekologa. Zato, ljekari koji su je operisali, imaju još jednu važnu poruku.

- Stoji jedna stvar - primarna zdravstvena nekultura našeg naroda, i loše primarno preventivno liječenje i nedolasci na redovne preventivne preglede i redovno praćenje zdravlja. Jer ovo je promjena koja, kada se vidi veličina te promjene, veličine sigurno 30 puta 50 cm– jedna i isto toliko i druga, to je promjena koja nije porasla za noć ili nekoliko mjeseci, to je nešto što je raslo tri do pet godina, ako ne i više – poručio je dr Jovanović.

Poslije oporavka na odjeljenju hirurgije Urgentnog centra, pacijentkinju očekuje dalje liječenje i terapije, jer je rak jajnika metastazirao i po stomaku. Ljekari koji su je operisali, očekuju da će poslije onkološke terapije pobijediti bolest.

Ne propustite