KOLINDI PRIJETE TAJNOM SNIMKOM, GLAVNI AKTER MITAR MIRIĆ: Sprema se NAJVEĆA AFERA u politici na Balkanu!

Region
KOLINDI PRIJETE TAJNOM SNIMKOM, GLAVNI AKTER MITAR MIRIĆ: Sprema se NAJVEĆA AFERA u politici na Balkanu!
.

U intervjuu koji je nedavno za Novu TV dao u povodu 30 godina od osnivanja HDZ-a, Šeks je nehotice ispalio i izjavu o predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, kojoj je kratkotrajno bio savjetnik. 

Na pitanje novinara Mislava Bage postoji li šansa da Kolinda odustane od kandidature za drugi mandat, Šeks je odgovorio: "Sumnjam da je to realno. Moguće… Priča se koješta, da se njoj priprema nešto što bi je trebalo kompromitirati." Bago je upitao što je to što bi Kolindu moglo kompromitirati pa je Šeks nastavio: "Ne znam. Neke priče koje se kolaju po različitim sferama." Na pitanje tko bi to htio, Šeks odgovara: "Oni kojima je dala nogu." Bago je upitao je li tu riječ o bivšem Kolindinom savjetniku za unutarnju politiku Mati Radeljiću, kojega je ona nedavno protjerala s Pantovčaka, što se pretvorilo i u aferu s potencijalnom zloupotrebom tajne službe SOA-e, a Šeks je replicirao da on to nije rekao.

Šeks je sutradan morao pojašnjavati što je mislio

Ali stvar je već plasirana u javni prostor, Pandorina kutija je otvorena, pa su se na portalima pojavili naslovi o tome kako Šeks najavljuje kompromitaciju Kolinde. S obzirom na to da je Šeks poznat kao siva eminencija HDZ-a i hrvatskog pravosuđa, navodni majstor povlačenja konaca iz pozadine, ono što je nesmotreno izrekao počelo se tumačiti i kao spremanje podvale Kolindi iz samoga HDZ-a.

Zato se Šeks sutradan, 17. juna, morao prati od vlastitih riječi. "Objasnio sam već da se mjesecima u eter pružaju lažne vijesti da netko posjeduje kompromitirajuće materijale. Ne znam postoje li, samo sam rekao da se u javnost puštaju takve lažne vijesti", rekao je novinarima u Lisinskom na obilježavanju HDZ-ove 30. godišnjice postojanja. Odbacio je tezu da je svojim izjavama naštetio predsjednici, rekavši da je tek "upozorio na dezinformacije".

Kontroverzna smjena šefa SOA-e Dragana Lozančića

Ključno pitanje koja ostaje iza svega što je Šeks izjavio je o kakvim je to za Kolindu kompromitirajućim materijalima riječ. Da bi se dao utemeljen odgovor na to pitanje potrebno se vratiti u veljaču 2016., kada je Kolinda naprasno smijenila šefa SOA-e Dragana Lozančića.

Ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Lozančića Kolinda je formalno smijenila zbog povrede Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu te mu je i osobno priopćila da više ne uživa njeno povjerenje. Pritom je propustila o svojem potezu prethodno obavijestiti tadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića pa je nastalo višetjedno natezanje između Pantovčaka i Banskih dvora, s obzirom na to da je Orešković odbijao po automatizmu supotpisati Lozančićevu smjenu. 

Kolindino partijanje s Mamićem

Podsjetimo, SOA je prisluškivala i pratila Zdravka Mamića, koji je organizirao predsjedničinu rođendansku proslavu 2015. godine te koji je poznat kao velik donator HDZ-a. Kolinda je prvo mjesecima izbjegavala jasno odgovoriti na pitanja o svojoj povezanosti s Mamićem, a konačno ga se odrekla kada je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu zbog presude koja mu je prijetila u Hrvatskoj. Tada je relativizirala svoju bliskost s Mamićem, ali je i konačno priznala da joj je "organizirao nekoliko večera". S jedne strane je ponavljala da je svatko nevin dok se ne dokaže suprotno, a s druge je umanjivala svoju bliskost s u međuvremenu nepravomoćno osuđenim bjeguncem Mamićem.

kolinda-grabar-kitarovic-profimedia

(Profimedia)

Baš zbog te nedvojbene nekadašnje bliskosti Kolinda je upala usred SOA-ine obrade Mamića, a Lozančić je navodno o svemu izvijestio tadašnjeg SDP-ovog premijera Zorana Milanovića. On taj slučaj službeno nije smio detaljno komentirati, no ipak nije propustio u pravcu Kolinde ispaliti žaoku izjavom da se "tome ne treba čuditi kada se družiš s polusvijetom". Kolinda se pak naljutila kada je doznala da nije upozorena što kontaktira s osobom koja je "pod mjerama", kako se to kaže u obavještajnom miljeu, te je zato brzopotezno i osvetnički smijenila Lozančića.

Što se dogodilo na toj famoznoj rođendanskoj zabavi?

Iz Šeksove izjave nije jasno je li riječ o kompromitirajućoj audio ili videosnimci, no mediji su još 2015. izvještavali da navodno postoje videosnimke s rođendanske zabave koju je Mamić organizirao za Kolindu. Na toj prema svemu sudeći raskalašenoj rođendanskoj zabavi navodno je bilo i scena poput one u kojoj Mamić u transu pada pred Kolindu na koljena, a ona s rukama u zraku pleše oko njega dok u pozadini odzvanja Mitar Mirić i stihovi "ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine, mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole", kako se pisalo u nekim medijima. Taj trenutak je navodno snimljen mobitelom te bi upravo to mogao biti taj materijal koji kompromitira Kolindu.

Iz onoga što je Šeks rekao, ta kompromitacija bi trebala ići u kombinaciji njenog bivšeg savjetnika Radeljića, njegovog prijatelja neonacista Velimira Bujanca - koji se ljuti na Kolindu jer se odrekla Radeljića i ustaškog pozdrava "Za dom spremni", a sebe inače smatra ključnim za njenu pobjedu na izborima, te je već mjesecima sustavno blati u javnosti - a možda čak i razočaranog i odbačenog Mamića, s kojim je Bujanec u dobrim odnosima. Krajnja desnica u međuvremenu navija za Miroslava Škoru kao predsjedničkog kandidata, između ostaloga i kako bi se osvetila Kolindi za koju smatraju da ih je izdala iako su bili ključni za njenu pobjedu nad Ivom Josipovićem na posljednjim predsjedničkim izborima.

Udar krajnje desnice na Kolindu

U takvu teoriju se uklapa i jučerašnja objava na Facebooku bivšeg zastupnika Živog zida Branimira Bunjca, koji je nakon svađe u stranci svoj prvi veliki intervju dao baš u "Bujici". Zanimljivo je da je upravo Bujanec došao pokupiti Bunjca kada je sada već bivši živozidaš na dan snimanja "Bujice" imao prometnu nesreću. Sad Bunjac pak objavljuje kako se "govori da postoji kompromitirajuća videosnimka s jednog rođendana" koja kompromitira Kolindu, a koja je tom snimkom navodno ucijenjena.

U svakom slučaju, sve dok se ta navodno kompromitirajuća snimka ne pojavi u javnosti možemo samo o njoj nagađati. Pitanje je bi li ta snimka - ako je doista riječ o sceni s Mamićem - bila kompromitirajuća za Kolindu, s obzirom na to da joj njeni glasači itekako honoriraju estradno ponašanje. 

I Sanaderu se prijetilo objavom kompromitirajućih snimaka

Također, ne treba zaboraviti da ovo nije prva misteriozna snimka hrvatske političke scene koju svi spominju a za koju nitko ne može dokazati da ju je vidio i da uopće postoji. Svojedobno su se spominjale i kompromitirajuće snimke premijera Ive Sanadera - primjerice o tome je javno govorio Ljubo Ćesić Rojs - ali koje do danas nisu objavljene niti je dokazano da postoje. 

Tako da u ovom trenutku za priču o snimci koja kompromitira Kolindu istovremeno vrijede dvije narodne poslovice: "gdje ima dima, ima i vatre" i "tresla se brda, rodio se miš".

(Index.hr)

Ne propustite