Inzko: U BiH primjetni problemi u oblasti vladavine prava

Bosna i Hercegovina
Inzko: U BiH primjetni problemi u oblasti vladavine prava
.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u Briselu je istakao da su brojni problemi i dalje prisutni, uprkos značajnim političkim i finansijskim investicijama u Bosni i Hercegovini.

Inzko prisustvuje konferenciji Evropskog komiteta regiona (Committee of Regions - CoR) pod nazivom "Peti Dan proširenja".

Tom prilikom je kazao kako su primjetni problemi u oblasti vladavine prava, što sprečava strane investicije.

"Činjenica da vlasti na svim nivoima u BiH zanemaruju ili odbijaju obavezujuće sudske odluke, uključujući i odluke Suda BiH i Ustavnog suda BiH, kao i odluke Evropskog suda za ljudska prava, nije dobra poruka za potencijalne investitore", rekao je visoki predstavnik.

Naglasio je da međunarodna zajednica, uključujući i Komisiju EU, koja je o tome govorila u svom nedavno dostavljenom Mišljenju, također prepoznaje potrebu da se provedu reforme u pravosuđu, uključujući i one koje se odnose na Visoko sudsko i tužilačko vijeće, koje bi donijele potrebna poboljšanja u ovoj oblasti, prenosi Anadolija.

Međunarodna zajednica je spremna pružiti savjete i pomoć Bosni i Hercegovini u provedbi neophodnih promjena, kako bi se unaprijedile ranije reforme, navodi se u saopćenju Ureda visokog predstavnika.

"Siguran sam da bi poboljšanja u oblasti vladavine prava, uključujući i borbu protiv korupcije, pokrenula lanac investicija u BiH, a samim tim unaprijedila i život građana u cijeloj Bosni i Hercegovini", istakao je Inzko.

Ne propustite