ČOKOLADNA BOJA TOKOM CIJELE GODINE: Otkriven genijalan TRIK, evo kako da budete PREPLANULI BEZ SOLARIJA I SUNČANJA!

Praktična žena
ČOKOLADNA BOJA TOKOM CIJELE GODINE: Otkriven genijalan TRIK, evo kako da budete PREPLANULI BEZ SOLARIJA I SUNČANJA!
.

Prirodni bronzani ten najljepše izgleda na ženama. Međutim, mnoge dame znaju kako to nije tako lako postići.

Divna preplanulost radi čuda - osim što će vam očistiti ten, riješit će vas svih sitnih prištića po tijelu, ali i skinuti vam koju kilu. No ona je jednako tako svake godine sve manje preporučljiva jer, kako se kaže, sunce postaje sve opasnije. Sunčanje mora biti umjereno, rano ujutro ili poslije 16 sati, te obavezno uz visoki zaštitni faktor. Još gora opcija je odlazak u solarij koji vas izlaže velikom zračenju, no uz to možete i pokupiti razne bakterije ako salon nije po najvišim higijenskim standardima.

5

Najbolji odabir je svakako tzv. špricanje tj. nanošenje prirodnih boja koje traju oko tjedan i pol dana. Daju vam intenzivnu boju po vašoj želji, nježne su za kožu i ne puštaju boju s tijela (osim prvoga dana!) kako se znalo misliti. Sve više su popularne i kreme/losioni/pjene za samotamnjenje, koje vas više neće pretvoriti u narančasto čudovište jer su napravljene novim tehnologijama. Jednako tako, nema više ni onog neugodnog mirisa spaljene kože (ili goreg!) već se boje brzo upijaju i ugodno mirišu.

4

Za savršenu preplanulu boju morate kožu dobro pripremiti, jer sve nepravilnosti, suhi dijelovi i slično, s losionom za samotamnjenje izgledat će još gore. Želite li potamniti lice morate napraviti piling, po mogućnosti s električnom napravom s četkicom, te lice osušiti, a želite li potamniti tijelo morate napraviti dobar piling (bez ulja u sastavu!) s preparatom koji možete pomiješati sa svojim šamponom za tijelo. Zatim dobro posušite tijelo i namažite hidratantnom kremom koljena, zglobove, laktove i slične tjelesne pregibe koji su poznati po prevelikom upijanju boje, kako bi je slabije primili.

3

Sljedeći korak je odabir odgovarajućeg preparata za samotamnjenje. Možete birati između losiona, krema, spreja, maramica, gelova, ulja... Međutim, za lice je najbolji proizvod kojim možete nadograđivati boju, poput maramica s bojom. Za tijelo izaberite gel ili pjenu, dok će za suhu kožu biti izvrsno ulje. Kao i kod lica, i za tijelo je najbolje birati proizvode kojima možete nadograđivati boju, što će vam pomoći da tačno vidite gdje dobivate boju, kako dio tijela ne biste premalo ili previše potamnjeli.

2

No čak i najbolji proizvod može loše izgledati na koži ako ga ne znate nanijeti. Primjerice, koristite li kreme za lice s anti age sastojcima, nanesite ih prije nego li nanosite proizvod za samotamnjenje, a zatim kožu nahranite "običnom" hidratantnom kremom. Kod nanošenja boje na tijelo, podijelite tijelo na sekcije i pokrivajte ih jednu po jednu, pritom koristeći rukavicu za samotamnjenje, kojom proizvod možete dobro umazati u tijelo, a da dlanove ostavite bijelima. Savršen raspored nanošenja proizvoda za samotamnjenje je od stopala do koljena, koljena do bokova, trbuh i prsa, ruke, leđa, pa vrat. Ako negdje imate previše proizvoda (recimo na već spomenutim problematičnim točkama), boju možete ukloniti s malo limuna ili kremom/gelom za uklanjanje dlačica.

Želite li što duže održati nanesenu boju, morate imajte na umu da je voda neprijatelj. To znači da ćete se morati vrlo kratko i brzo tuširati, a zatim se ili sušiti na zraku ili se brisati laganim tapkanjem, nikako trljanjem, jer ćete tako također ukloniti boju. Ako ste pak na plaži ili zabavi uz bazen, nosite vodootporni zaštitni faktor i dnevno nanosite kremu za produživanje preplanulosti. No, nemojte pretjerivati s oduživanjem tena, najbolje ga je skinuti pa ponovno nanijeti svakih sedam do sedam i pol dana.

1

Uz ove korake uvijek ćete imati savršen preplanuli ten - kao da ste se tek osunčali na nekoj predivnoj plaži!

Možete napraviti i ovo domaće ulje koje garantuje preplanulost već nakon 2 dana:

Mnoge korisnice na internetu napisale su u komentarima da su isprobale recept i da su itekako zadovoljne, a o čemu se radi, pročitajte u nastavku. 

suncanje2

Potrebni sastojci:

6,7 mladih oraha
2 mrkve
300 ml maslinovog ulja

orasi

Postupak:
Uzmite teglu i u nju izribajte mrkvu, a onda orahe isjeckajte i prelijte maslinovim uljem. Zatvorite dobro i ostavite najmanje četiri sedmice da odstoji na suncu. 

mrkva
Povremeno promućkajte sadržaj, a nakon što vrijeme ‘sunčanja’ ulja prođe, ocijedite i u flašicu izlijte dobijeno ulje.

ulje

Budući, da ovo ulje ne štiti od sunčevih zraka, preporučuje se da prije njegovog nanošenja, stavite kremu sa zaštitnim faktorom. Poslije pola sata nanesite ulje. 

suncanje

Laganu preplanulost primijetit ćete već poslije dva dana.

ulje

Prednost ovog ulja je i čenjica da hrani vašu kožu i onda će biti mekša. 

Kako bi koži obezbijedili dugotraju preplanulost, savjetujemo vam da uradite sljedeća tri koraka:

Redovni piling

prirodni-piling-ruke-noge-stopala

Iako je prva pomisao da piling uklanja preplanulu boju ovaj korak je ključan za dugotrajnu preplanulost. Površinski sloj kože ljušti se otprilike svake dvije sedmice, pa je bitno ukloniti mrtve ćelije kako bi zraci sunca probili do kože. Na taj način se dobija dubinska preplanulost koja će trajati cijelog ljeta. Za ujednačen ten uradite lagani piling svake dvije nedjelje. Piling možete pripremiti i sami mješavinom šećera i meda, kafe i maslinovog ulja ili ovsenih žitarica i soli.

Hidratacija kože spolja i iznutra

voda1

Ovaj korak je vrlo važan za dobijanje ujednačenog tena. Kožu hranite svakodnevno, posebno onda kada češće boravite na suncu. Posebnu pažnju posvetite dijelovima tela koji vam se najviše suše. To ćete lako uočiti jer koža na tim mjestima najbrže upija. Za preplanulu put tokom sunčanja koristite proizvode koji pružaju zaštitu, ali i hidriraju i podstiču prirodne procese tamnjenja kože. Uz to, kožu je potrebno hidrirati iznutra. Budući da se ljeti pojačano znojimo, treba da pazimo na dovoljan unos vode.

Izbjegavajte tuširanje u vrućoj vodi

tusiranje1

Dugotrajno tuširanje vrućom vodom isušuje kožu, pa se držite mlake vode i hidrirajućih gelova za tuširanje ako želite da vašu kožu krasi dugotrajna preplanulost. Izbjegavajte i proizvode za depiliranje na bazi kiselina jer oni uklanjaju sloj vaše kože zajedno s bojom.

(Novi.ba/Cosmopolitan.hr)

Ne propustite