HITNO UPOZORENJE, POVLAČI SE OVA VRSTA JABUKE SA TRŽIŠTA: Ni slučajno ne kupujte, EVO ŠTA SU NAŠLI U NJOJ!

Bosna i Hercegovina
HITNO UPOZORENJE, POVLAČI SE OVA VRSTA JABUKE SA TRŽIŠTA: Ni slučajno ne kupujte, EVO ŠTA SU NAŠLI U NJOJ!
.

Jabuka Idared, proizvođača Ogi Voće d.o.o. Gradiška BiH, povučena je s tržišta zbog povišene razine ostataka pesticida u proizvodu, saopćila je Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Distributer proizvoda je "Agrofructus" d.o.o. Gradiška, a berba je vršena 2018. godine.

jabuka1

Foto: Pexels.com

Utvrđena razina ostataka pesticida u proizvodu nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla, a sve raspoložive informacije potrebne za utvrđivanje sljedivosti, povlačenje i opoziv proizvoda Agencija za sigurnost hrane BiH dostavila je na daljnje postupanje nadležnim inspekcijskim organima.

jabuka2

Foto: Pexels.com

U Agenciji ističu kako je u okviru vanredne inspekcijske kontrole, Republička uprava za inspekcijske poslove RS zabranila distributeru promet jabuke Idared I klasa, Idared II klasa i Idared III klasa proizvođača Ogi Voće d.o.o. Gradiška te naložila povlačenje isporučene količine jabuke od kupaca.

jabuka3

Foto: Pexels.com

Prema pismenoj izjavi odgovorne osobe distributera, kupci su obaviješteni da je jabuka neispravna i zahtjevan je povrat odmah po saznanju o rezultatima analize.

jabuka4

Foto: Pexels.com

Inicijalnom procjenom rizika zaključeno je da kratkotrajni unos jabuke s utvrđenim ostacima aktivne materije Carbendazim (0,450 mg/kg ± 0,225 mg/kg) predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje djece, dok za odraslu populaciju rizik po zdravlje nije ozbiljan, jer toksikološka referentna vrijednost za ovu populaciju nije prekoračena.

jabuka5

Foto: Pexels.com

Proizvod se povlači s tržišta u skladu s rezultatima laboratorijskih analiza provedenih u okviru Višegodišnjeg programa kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog podrijetla u BiH za 2019. godinu, navode u Agenciji.

Ne propustite