IZDATO UPOZORENJE, POJAVILA SE NOVA EPIDEMIJA: Hara omiljenim srpskim ljetovalištem, zaraženi obično nemaju simptome, a ishod je KOBAN!

Kiosk
IZDATO UPOZORENJE, POJAVILA SE NOVA EPIDEMIJA: Hara omiljenim srpskim ljetovalištem, zaraženi obično nemaju simptome, a ishod je KOBAN!
.

Sedam dana nakon što britanski Foreign Office svrstao komarce u moguće opasnosti koje vrebaju turiste u Grčkoj, zdravstveni zvaničnici Grčke pozivaju sve koji putuju na odmor u Grčku da primijene mjere za zaštitu od infekcije, s obzirom na nezapamćenu epidemiju bolesti prošle godine.

komarci

- Bio je dovoljno slučajeva da bismo znali da je ovo preraslo u problem javnog zdravlja - izjavila je Dani Pervanidu, koja vodi Kancelariju za vektorske zarazne bolesti (bolesti, koje prije nego što dospiju u domaćina, izvjesno vrijeme provode u vektoru - komarac, krpelj i druge vrste insekata).

 - Virus su u Grčku donijele ptice-selice i preporučujemo svima da primijene lične mjere zaštite, kao što su odjeća s dugim rukavima, izbjegavanje mjesta sa stajaćom vodom i korištenje mreža i sredstava za zaštitu komaraca - savjetuje Pervanidu.

komarac

Prošle godine, u toj zemlji je zabilježen rekordan broj zaraženih virusom Zapadnog Nila (316), pri čemu je devet osoba umrlo.

- Zaraženi ovim virusom obično nemaju simptome. Dok oko 20 posto imaju lakše tegobe, koje liče na simptome gripa (povišena temperatura, glavobolja i bol u cijelom tijelu), samo jedan posto razvija ozbiljnu bolest, saopštava američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Međutim, od osoba kojima je u Grčkoj prošle godine otkrivena bolest, čak 243 osobe ispoljavale su simptome neuroinvazivnih bolesti, kao što su encefalitis, meningitis i akutna paraliza.

grcka

To je najveća epidemija poslije 2012, kada su zabilježeba 262 slučajeva zaraze, odnosno 35 smrtnih slučajeva. Američka ambasada u Atini izdala je zdravstveno upozorenje i pozvala državljane da preduzmu preventivne mjere - od raščišćavanja područja u kojima se razmnožavaju komarci, do košenja travnjaka i orezivanja žbunja.

Osim u Grčkoj, porast broja slučajeva infekcija virusom Zapadnog Nila registrovan je i u Italiji, Rumuniji i Srbiji. Samo 2018, broj slučajeva zaraze bio je veći nego u prethodnih sedam godina zajedno, prenosi Alo.rs.

Ne propustite