ALARMANTNO NA VUČJAKU: Migranti žele u grad, a policija ih vraća

Bosna i Hercegovina
ALARMANTNO NA VUČJAKU: Migranti žele u grad, a policija ih vraća
.

Na lokalitetu Vučjak, desetak kilometara od Bihaća, trenutno se nalazi više od 500 migranata koji su nezadovoljni novim smještajem i na sve načine pokušavaju da se vrate natrag u grad.

I pored toga što zeleno svjetlo novoj smještajnoj lokaciji nisu dale međunarodne organizacije koje brinu o migrantima, Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova u Vladi USK, kaže kako neće odustati od toga da na novu lokaciju budu dovedeni svi prekobrojni migranti koji nemaju smještaj, kao i novi koji dolaze na područje Unsko-sanskog kantona.

"Mi smo ostavljeni da ovu krizu rješavamo sami i smatramo kako je ovo najbolji način, jer moramo smanjiti pritisak na Bihać i njegove građane. Želja migranata je da se sa Vučjaka ponovo vrate u grad, međutim mi im to nećemo dozvoliti. Organizovali smo stalne patrole koje ih presreću i vraćaju natrag", kazao je Kljajić.

Iz Crvenog krsta USK kažu kako su postavili šatore u kojima svi migranti imaju smještaj, a za njih su obezbijeđeni hrana koja se distribuira tri puta dnevno, te pitka voda i sanitarni čvorovi. Svakodnevno na ovom prostoru dežura jedan medicinski tim, a trenutno je u toku i postavljanje rasvjete.

"Oni se još prilagođavaju ovome prostoru, ali postepeno shvataju da će morati boraviti ovdje, sve dok ne bude pronađeno neko drugo rješenje. Gradske vlasti su obezbijedile sredstva za kupovinu namirnica i prehranu, a mi ćemo iz svojih resursa osigurati vreće za spavanje, dušeke, ćebad, odjeću i higijenske potrepštine", kaže Selam Midžić, predsjednik Crvenog krsta u Bihaću.

Prema riječima građana Bihaća, u proteklih nekoliko dana, otkako je počelo njihovo prebacivanje na Vučjak, primjetno je manje migranata u gradskom središtu. Istovremeno, inspekcijski organi su uz asistenciju policije nastavili kontrolu prihvatnih smještaja u samom gradu gdje se sumnja da su smješteni strani državljani. Svi koji budu pronađeni u takvim smještajima, biće prebačeni na Vučjak.

Kantonalni inspektor Sadik Alagić kaže kako se objekti u kojima zateknu migrante pečate, a protiv njihovih vlasnika poduzimaju propisane zakonske mjere.

"Svi oni koji primaju migrante, a da pri tome oni nemaju identifikacione dokumente, čine nezakonite radnje. U tim slučajevima nikakva rješenja im ne pomažu", kazao je Alagić.

U međuvremenu, građani Bihaća, usljed narušene bezbjednosne i zdravstvene situacije u gradu zbog migranata, te ignorantskog odnosa nadležnih institucija na nivou BiH, najavljivali su velike proteste koji je sinoć trebalo da budu održani. Bišćani su putem društvenih mreža najavili proteste na gradskom trgu, iako skup, kako su prenijeli mediji, nije bio najavljen Policijskoj upravi u Bihaću.

(Nezavisne.com)

Ne propustite