Morali ste čuti za Ayurvedu: Hranu koja ima toliko blagodati i koja dokazano zaustavlja starenje - OVIM NAČINOM ISHRANE PRESTAT ĆETE DA STARITE SA 30

Zdrav život
Morali ste čuti za Ayurvedu: Hranu koja ima toliko blagodati i koja dokazano zaustavlja starenje - OVIM NAČINOM ISHRANE PRESTAT ĆETE DA STARITE SA 30
.

Hrana koju svakodnevno konzumiramo služi ne samo da napunimo želudac ili da zadovoljimo jezik. Od samog početka svoga postojanja čovječanstvo koristi hranu kao lijek.

Mnoge drevne medicinske tradicije govore o tome da izbor, kombiniranje i pripremanje namirnica direktno utječe na naše zdravlje. Ironično je kako u modernom društvu nešto toliko važno kao pravilna prehrana, postaje zanemareno. U ime udobnosti ili zbog užurbanog ritma života biramo mikrovalne pećnice, brzu hranu, instant lijekove i jedenje „na brzak“. U ayurvedi, drevnoj Indijskoj znanosti o životu, zdravlju i dugovječnosti, hrana igra najvažniju ulogu u očuvanju dobrog zdravlja i zbog toga se smatra lijekom.

Ayurveda, koja postoji već više od 5000 godina, još uvijek vrlo cijenjena u Indiji danas. Prema ovoj holističkoj znanosti, svatko od nas ima svoju zasebnu konstituciju, tip tijela, ili prakriti.Prakriti je individualna kombinacija fizičkih, emocionalnih i mentalnih karakteristika, koje su određene vremenom začeća i rođenja osobe. Ako se ova ravnoteža poremeti uslijed emocionalnog ili fizičkog stresa, traume, nepravilnog biranja namirnica, promjene klime ili vremena, može doći do disbalansa u organizmu, koji će prije ili kasnije dovesti do bolesti. Ako shvatimo, kako ovi faktori utječu na naše zdravlje, moći ćemo poduzeti određene mjere da bi smanjili njihovo djelovanje i uklonili uzrok disbalansa. U ovom smislu, put prema zdravlju je individualan za svakog. 

Prema Sankhyi, filozofskom temelju ayurvede, naša kreacija se sastoji od 5 elemenata – vode, etera, vatre, zemlje i zraka. Ovi elementi manifestiraju se u našem tijelu kao tri osnovna principa ili doshe: vata, pita i kapha. U svakom od nas su prisutne sve tri doshe, ali u različitoj mjeri , obično jedna ili dvije doshe prevladavaju, dok druga (ili druge) se smatraju sporednima. Kada su doshe uravnotežene, tjelesne funkcije rade normalno i mi smo zdravi. Poremećaj dosha dovodi do mentalnih, emocionalnih i fizičkih bolesti.

Vata je suptilna energija koja je povezana sa kretanjem i sastoji se od elementa zraka i etera. Po svojoj prirodi Vata je suha, lagana, pokretna i hladna. Poremećaj Vate može uzrokovati zatvor, nadimanje, drhtavicu, astmu, grčeve, reumatoidni artritis, osteoartritis i mnoge neurološke bolesti. Pitta predstavlja elemente vatre i vode u našem tijelu. Pitta je vruća, oštra i masna. Poremećaj pitte uzrokuje kiselost želuca, ulcere, probleme sa kožom, kronični umor, kolitis, Crohnovu bolest, giht i brojne upalne bolesti.

Kapha se sastoji od vode i zemlje. Kapha je hladna, teška, vlažna i statična. Poremećaj kaphe uzrokuje pretilost, povišeni kolesterol, dijabetes, edemi, astmu, rak i cijeli niz problema sa plućima i dišnim putovima. Prije nego što započnemo govoriti o korištenju začina kod pripreme jela, trebali bismo spomenuti, da iako je ayurvedska prehrana tradicionalno povezana sa Indijom, ona nije ograničena mjestom i vremenom.

Tako naprimjer, nije svaka indijska hrana ayurvedska. Dapače, danas u Indiji se često priprema pretjerano začinjena hrana, i to na ulju loše kvalitete. To što pravi hranu ayurvedskom jest činjenica da je ona odabrana i pripremljena prema potrebama određene osobe ili da je balansirana za sve tri doshe.

Image result for ayurveda

Mnogi začini koji se koriste u ayurvedskoj kuhinji, kao što su kukruma, kumin, piskavica, korijander, kardamon itd, su također i ljekovite biljke,koje imaju medicinska svojstva. Svakodnevno korištenje ovih začina može drastično poboljšati probavu i apsorpciju hrane, stimulirati apetit i rad crijeva, nahraniti unutrašnje organe i spriječiti disbalans dosha.

Začini također daju hrani harmoničan spoj šest okusa. Ayurveda smatra da okusi također posjeduju terapeutska svojstva. Okus je prvo što osjetimo, kada probamo hranu, – on je početak probave. Obrok koji sadrži svih šest okusa nije da je samo ugodan za naš jezik, nego se i bolje probavlja i apsorbira na staničnom nivou. Moderna istraživanja potvrđuju dobrobit korištenja ayurvedskih začina. Kurkuma, naprimjer, je vrlo efikasna kod liječenja dijabetesa, kožnih bolesti, bolesti jetre i različitih upala. Kumin, korijander, fennel, kardamon i muškatni oraščić su dobri u liječenju cijelog niza probavnih problema. Đumbir također ima vrlo široko medicinsko djelovanje.

Image result for ayurveda

Drugi aspekt ayurvedske prehrane je kombiniranje namirnica. Nisu sve namirnice kompatibilne. Neke će namirnice, kada ih jedete ili kuhate zajedno, poremetiti probavnu funkciju i uzrokovati nagomilavanje ame (toksina) u tijelu. Na pravilno kombiniranje hrane utječu brojni faktori, naprimjer, okus namirnica, njihova kvaliteta, utjecaj na doshe, vrijeme potrebno za njihovo probavljanje itd.

Naprimjer, teško probavljiva hrana poput žitarica, mliječnih proizvoda i namirnica, koje sadrže puno škroba, ne kombinira se sa lako probavljivom hranom poput voća. Mlijeko se ne kombinira sa kiselim voćem, jer tada se počinje zgrušavati i postaje teško probavljivo. Ayurveda savjetuje da preuzmemo odgovornost za naše zdravlje koliko god možemo, tako da napravimo promjene u našoj prehrani i stilu života.

Hrana koju jedemo svaki dan jest naš najveći saveznik u održavanju ili vračanju dobrog zdravlja. Pravilna svakodnevna prehrana pružit će dobru potporu svim drugim terapeutskim mjerama. 

Ne propustite