Željezničar, Olimpik i Zrinjski traže prolaz u drugo pretkolo EL

Fudbal
Željezničar, Olimpik i Zrinjski traže prolaz u drugo pretkolo EL
Tri bosanskohercegovačka fudbalska premijerligaša, Željezničar, Olimpic i Zrinjski večeras igraju revanš susrete prvog pretkola Evropske lige.

Tri bosanskohercegovačka fudbalska premijerligaša, Željezničar, Olimpic i Zrinjski večeras igraju revanš susrete prvog pretkola Evropske lige.

U najboljoj poziciji uoči revanš susreta je Željezničar, koji na Koševu dočekuje malteški Balzan sa dva gola prednosti iz prvog meča.

Željezničar je apsolutni favorit i sve osim ubjedljive pobjede ekipe sa Grbavice predstavljalo bi iznenađenje. No, trener Milomir Odović od svojih igrača traži maksimalan angažman.

- Očekujem maksimalni angažman igrača i plasman u naredno kolo takmičenja. Vjerujem da možemo nametnuti našu igru i ponovo pobijediti, ali ne treba se opustiti i potcijeniti protivnika - izjavio je Odović.

Fudbaleri Zrinjskog u Mostaru dočekuju armenski Shirak.

Mostarski tim ima zaostatak od dva gola iz prvog meča, ali trener Vinko Marinović vjeruje da Zrinjski može izboriti dalji plasman.

- Očekuje nas težak zadatak i pred nama je teška utakmica s obzirom na poraz 2:0. Bez obzira na to, ja gajim optimizam i nadam se da možemo stići tu prednost. Mi smo izgubili tu prvu utakmicu, ali izgubili smo nekim svojim greškama - kazao je Marinović na konferenciji za novinare uoči utakmice.

U odnosu na prvi susret Zrinjski će biti jači za Zakarića, Mešanovića i Radulovića, koji su propustili taj susret.

Težak zadatak imat će i Olimpic, koji igra u gostima protiv Spartaka iz Trnave.

Prvi meč završen je rezultatom 1:1, pa će sarajevski tim za dalji plasman morati da postigne bar jedan pogodak.

Uprkos nepovoljnom rezultatu u prvom meču, u Olimpicu su optimisti. Vjeruju da su bolji tim od Spartaka što su, kako navode, pokazali u prvoj utakmici kada su u potpunosti nadigrali goste. No, slovačkoj ekipi za dalji plasman bit će dovoljan i remi bez golova.

Trener Olimpica Mirza Varešanović vjeruje da njegovi igrači mogu izboriti plasman u drugo pretkolo.

- Vidjeli smo u prvoj utakmici da se sa Spartakom može igrati. Šteta je što nismo slavili na Koševu s obzirom na broj prilika koji smo stvorili ali ja iskreno vjerujem da će nam se to vratiti u četvrtak. Svi su spremni, atmosfera u ekipi je odlična i vjerujemo da možemo proći dalje. Realno, mislim da su nam šanse podjednake i ono što mogu reći je da ćemo igrati za gol više - kazao je Varešanović jučer na zvaničnoj pres-konferenciji.

Strijelac pogotka u prvom meču Dalibor Pandža također je uvjeren u dalji plasman.

- Svi smo spremni što je najvažnije, znamo šta nas čeka a to je borba svih 90 minuta. Raspoloženje u ekipi je na vrhunskom nivou, Slovaci nisu ništa bolji od nas što se moglo vidjeti i u prvoj utakmici. Mislim da smo mi bolji tim i da ćemo to dokazati na terenu. Dat ću svoj maksimum, najsretniji bih bio da prođemo dalje, ali ću se potruditi da zabijem gol i ovdje u Slovačkoj - kazao je Pandža nakon sinoćnjeg treninga na stadionu Vion u gradu Zlate Moravce, gdje će biti odigrana utakmica.

Raspored utakmica bh. timova:
19.30: Zrinjski - Shirak (prvi meč 0:2)
20.05: Spartak Trnava - Olimpic (1:1)
21:15: Željezničar  - Balzan (2:0)

U slučaju daljeg plasmana Zrinjski se u drugom pretkolu sastaje s pobjednikom dvomeča AIK Solna - VPS, Željezničar ide na boljeg iz susreta Ferencvaroš - Go Ahed Eagles, dok će Olimpic igrati protiv pobjednika meča Linfield - NSI, prenosi Fena.

 

 

 

Ne propustite